3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Fırat'tan basın hakkında açıklamalar

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, tarafsız ve bağımsız bir basın için sektörde sendikalaşmanın mecbur hale getirilmesi gerektiğini söyledi. 

Ramazan Bayramı nedeniyle seçim bölgesi Adana'ya gelen Fırat, yaptığı açıklamada, hakkında Türkiye'nin en büyük maddi ve manevi tazminat davasının açıldığını hatırlattı. 

Davanın Doğan Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan tarafından açıldığını belirten Fırat, "Benim hakkımda 1 milyon YTL'lik dava var. Türkiye'nin en büyük manevi tazminat davası benim hakkımda açıldı. Kim açtı? Aydın Doğan. Medya patronu ve iş adamı. Onun medyasına şu anda bakın. Kılıçdaroğlu ile tartışmayı bu denli yükselten, onu yükselten, bu hale getiren ora mı, değil mi?" dedi.
Böyle bir davanın Türkiye'de şu ana kadar kimseye karşı açılmadığını ifade eden Fırat, şunları kaydetti: 

"Neden böyle bir dava açılıyor? Çünkü, medya gücünü silah olarak kullanmak yetmiyor. Ekonomik güç de gerekiyor. Öyle bir dava açılıyor ki. Yargıyı tehdit unsuru olarak kullanıyor. Şunu söylemek istiyor; 'Ey vatandaş benimle ilgili bir şey yaparsan avukat ordumu senin üstüne salarım, 1 milyon YTL'lik de dava açarım', verilmek istenen mesaj bu. Yanlış birine açtılar. Başka birine açsalardı korkuturlardı. 1 milyon YTL'lik değil, 100 milyon YTL'lik dava açsalar beni etkilemez. Bana karşı açılmış bir dava değil. Benim dışımdakileri korkutmak için açılan davadır." 

Türkiye'de kesinlikle tarafsız ve bağımsız basına ihtiyaç olduğunu kaydeden Fırat, "Bunun bir tek yolu var, basın çalışanının özgür olmasıdır. Çalışanı özgür olmayan bir medyanın özgür olduğundan bahsedilemez. Onun geleceği patronunun iki dudağı arasındaysa, o insan özgür değildir. Maalesef belli bir dönemden sonra Türkiye'de özellikle basın emektarlarının sendikal faaliyetleri tamamen ortadan kaldırılmıştır. Basın konusunda sendikalaşmayı mecburi hale getirmek gerekir. Öyle isteğe bağlı değil. Resmi olarak. Çünkü, özgürlüğünü sağlamadığınız süre içinde düşünce özgürlüğünü sağlamanız mümkün değil. Çünkü insanın en temel özgürlüğü, düşünce özgürlüğü. Düşünce özgürlüğünü doğru haber almak ile sağlayabilirsiniz" diye konuştu. 

Fırat, Türk medyasının özgür olmadığını, medyayı, patronların ekonomik çıkarlarını sağlayacak bir silah olmaktan çıkarmak gerektiğini savundu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2008 Çarşamba 11:33:30
Güncelleme :3 Ekim 2008 Cuma 10:40:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?