2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Fırıncılar Rekabet Kurumu'na gidecek

Adana Fırıncılar Odası eski Başkanı Bekir Aras, maya üreticilerinin son 11 ayda yüzde 63 zam yaptığını belirterek, "Zamlardan dolayı her fırıncının günlük zararı ortalama 70-80 YTL'dir, bu nedenle Rekabet Kurumu'na gideceğiz" dedi.

Aras Ekmekçilik'in sahibi Bakir Aras, fırıncılarla birlikte basın toplantısı düzenleyerek, son günlerde maya üreticilerinin üst üste yaptığı zamlara değindi. Aras, enflasyonun yüzde 9'larda seyrettiğini, memura yüzde 7.5 zam verildiğini, ekmek fiyatlarının da bu doğrultuda zamlandığını söyledi.

Aras, ekmeğin en büyük girdisinin maya olduğunu, ancak son 11 ayda maya üreticilerinin yüzde 63 zam yaptığını ifade ederek, "Ekmek girdilerine gelen zamlar fırıncıyı zor durumda bırakıyor. Yersiz ve yüksek maya zammı gibi uncular da zam yaparak vatandaşın ekmeğini pahalandırıyor. Bugün ekmeğin bu fiyatta olmasının asıl sebebi denetimsiz ve keyfi uygulamalarla fırıncının temel hammaddesi olan maya ve una yapılan yüksek zamdır. Ama ne yazık ki ekmeğe yapılan zammın faturası bize çıkartılarak, vatandaş ile fırıncıyı karşı karşıya getirmek istiyorlar" diye konuştu.

Son 11 ayda maya üreticilerinin yüzde 63 oranında zam yaptığını ve bu zammın sadece Çukurova Bölgesi'nde uygulandığına dikkat çeken Aras, şunları kaydetti:
"12 Aralık 2007'de 12 kilogramlık maya 22 YTL iken, şimdi aynı maya 38 YTL'dir. Yüzde 63'ü geçen bir zam uygulanmıştır. Üstelik bu zamları yapan 4 firma bunu sadece Çukurova Bölgesi'nde uygulamıştır. Biz buna rağmen ekmeğe enflasyon oranında zam yaptık. Ama maya üreticilerinin bu zammını Rekabet Kurumu'na götürmeye karar verdik. Ortada bir haksız rekabet var. Nasıl oluyor da bu kadar yüksek zam yapılıyor ve Türkiye'nin her tarafında uygulanmıyor. Her fırıncının bundan günlük zararı ortalama 70-80 YTL'dir."

Maya üreticilerinin yüksek zam yapmasına rağmen ekmeğe zam yapmak istemediklerini vurgulayan Aras, hem kendi haklarını hem de vatandaşın hakkını arayacaklarını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 15:25:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?