4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Fotoğrafçılardan yurtdışına çıkarma

ADANALI FOTOĞRAF SANATÇILARININ YURTDIŞI ÇIKARTMASI

Adanalı genç fotoğraf sanatçıları Evrim Edemen ile Selami Büyüknisan'ın fotoğraf çalışmaları Almanya'nın Bremen şehrinde ortak bir sergide izlenime sunuluyor.

Uluslararası bir açık fotoğraf atölyesinin bir yılda yaptığı çalışmaların seçmelerinden oluşturulan sergi 13 Kasım'da izlenime sunulacak ve bir ay boyunca görülebilecek. Açık fotoğraf atölyesi yöneticisi ve sergi küratörü ise bir başka Adanalı fotoğraf sanatçısı olan İlker Maga.

Türkiye'den Evrim Edemen ve Selami Büyüknisan dışında Mehmet Ali Türkmen, Murat Yılmaz, Hüsamettin Bahçe ve Tolga Sezgin'in çalışmalarının yer aldığı sergi, Bremen'de bir kültür merkezi olan "Kultur Werkstatt Westend"in fotoğraf okulunun bir etkinliği.

Fotoğraf okulu ve atölye sorumlusu olan fotoğrafçı ve yazar İlker Mağa, her yıl düzenledikleri "Açık Fotoğraf Atölyesi" ile değişik ülkelerden değişik disiplinleri fotoğraf yaratısı altında topladıklarını ifade etti. Maga, "Günümüzde fotoğrafın girmediği alan yok, bu nedenle fotoğraf disiplinlerüstü bir özelliğe sahip artık. Böyle olunca disiplinlerarası geçişten daha rahat söz edebiliyoruz. Bir mimarin ya da grafikerin, hatta matematikçinin fotoğrafı bir üretim aracı olarak nasıl kullandığı ve ona nasıl yaklaştığını görmek yeterince heyecan verici" dedi.

Maga, her yıl bir konu üzerinde çalışıldığını ve atölyenin her zaman amatörler ile profesyonelleri biraraya getirdiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Önemli olan bir şeye aktif olarak katılmak. Atölyeye ev sahipliği yapan kültür merkezi zaten 'şarkı dinleme, sen de söyle' prensibiyle kurulmuş bir kültür yapısı. Bu yılki konumuz, 'makineni ne zaman çekersin?' Burada ironi tabii ki var. Ama gerçek de, günümüzde hemen herkeste bir fotoğraf makinesi var. Ve herkes sürekli olarak fotoğraf çekiyor. Biz bu atölyede fotoğraf makinesinin bir oyuncak değil, bir üretim aracı olduğunu hatırlatmak istedik. Yani makine her durumda yerinden çıkarılmaz, ancak bir şey söylenmek istendiğinde yerinden çıkarılır, göz hizasına getirilir ve işi bittiğinde çıkarılır."

Çerçevesi böyle çizilen atölyeye katılan Evrim Edemen'in seçtiği konu ise, içinde yaşadığı Adana. "Adana: Bir Şehir Portresi" adını taşıyan çalışmasında Evrim Edemen, günümüz Adanasını çeşitli yönleriyle görüntülemeye çalıştı.

Diğer Adanalı fotoğraf sanatçısı Selami Büyüknisan ise "Yağmur" çalışmasıyla sergide yer alıyor.

ADANALI FOTOĞRAF SANATÇILARININ YURTDIŞI ÇIKARTMASI
ADANALI FOTOĞRAF SANATÇILARININ YURTDIŞI ÇIKARTMASI
ADANALI FOTOĞRAF SANATÇILARININ YURTDIŞI ÇIKARTMASI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2009 Cuma 15:32:01
Güncelleme :6 Kasım 2009 Cuma 16:20:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?