3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Gayrimenkul sektörü masaya yatırıldı

Turyap Gayrimenkul Değerleme (TGD) Genel Müdür Yardımcısı Serhat Değerli, gayrimenkul değerlemenin, halen birçok mimar, emlakçı ve inşaat mühendisi tarafından ek iş olarak yapıldığını belirterek, mesleğinin gelişmesi için finans sektörüyle sürekli temas halinde olduklarını söyledi.

Bankalar, leasing şirketleri, kamu ve özel şirketlere gayrimenkul değerleme hizmeti veren TDG'nin ilkini Adana'da Hiltonsa Oteli'nde düzenlediği "Gayrimenkul Değerlemesinde Riskler ve Çözüm Önerileri" eğitim toplantısına banka şube müdürleri ve leasing şirketleri yöneticileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TGD Genel Müdür Yardımcısı Serhat Değerli, son yıllarda Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) düzenlemeleriyle, özellikle konut kredisi veren finans kuruluşlarının, lisanslı gayrimenkul değerleme şirketleriyle çalıştığını söyledi. Gayrimenkul değerlemenin giderek önem kazandığını kaydeden Değerli, "Bu alanın ülkemizde de gelişmesi için finans sektörüyle sürekli dirsek temasımız var. Mesleğin kurumsallaşması için eğitim toplantıları başta olmak üzere bir çok çalışma yapıyoruz" dedi.

Değerli, gayrimenkul değerlemenin, halen birçok mimar, emlakçı ve inşaat mühendisi tarafından ek iş olarak yapıldığını ancak zamanla bunun ortadan kalacağına inandıklarını kaydetti.

Türkiye'nin ilk lisanslı özel gayrimenkul değerleme şirketi olan TGD hakkında da bilgi veren Serhat Değerli, 17 ildeki ofisleri ve 170 çalışanla hizmet verdiklerini, 38 ilde ise değerleme uzmanı olduğunu söyledi. Yurt dışında da yapılanmaya gittiklerini kaydeden Değerli, "Frankfurt'ta bir ofis açtık. Romanya'yla ilgili pazar araştırma çalışmamız var. Rusya ve Bulgaristan gibi 6 Doğu Avrupa ülkesinde de ofis açmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

TGD Genel Müdürü Mehmet Onur Sarıbay'ın da izlediği eğitim toplantısı, daha sonra Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı Başmüfettişi Gürsel Öcal Dörtgöz, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Bilge Katipoğlu, TGD Eğitim Danışmanı Murat Berberoğlu ve Turyap Tapu Hizmetleri departmanından Avukat Funda Algın'ın sunumlarıyla devam etti.

Adana ve çevre illerden banka şube müdürleriyle leasing şirketlerinin yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşmacılar, gayrimenkul mevzuatı, uluslararası değerleme standartları, raporlamada uyulması gereken esaslar, örnek rapor uygulamaları ve değerleme sonrası tapu işlemleri gibi konular hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Konuşmacılardan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı Başmüfettişi Gürsel Öcal Dörtgöz, 2007 yılında Türkiye'de toplam 1 milyon 383 bin 847 gayrimenkul satışı yapıldığını, bunlardan tapu teşkilatının devlete aktarmak üzere aldığı harçların toplamının ise 1 milyar 621 milyon YTL'yi bulduğunu söyledi.
TGD'nin ofisi bulunan illerde düzenlenecek olan eğitim toplantıları serisinin ilki olan Adana programı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Bilge Katipoğlu ve TGD Eğitim Danışmanı Murat Berberoğlu'nun sunumları ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2008 Pazar 13:06:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?