2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

'Gecekondu' merkezin yıkımına tepki

Çukurova Pamuk Araştırma ve Uygulama Merkezi binasının, "gecekondu" olduğu gerekçesiyle 10 Kasım'da yıkılacağı bildirildi.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Alper Akınoğlu, günübirlik bir yazıyla merkezin gecekondu ilan edildiğini, yıkılma kararının ise talihsizlik olduğunu söyledi.

Araştırma merkezinde devletin 2 milyon YTL'lik yatırımı olduğunu ve uluslararası projelerde merkezin imzasının bulunduğunu kaydeden Akınoğlu, "Biz söz konusu yerin hemen yanında daha kıymetli bir arazi veriyoruz. Ancak belediye kabul etmeyip 16 yılın birikimini yıkmaya çalışıyor. Uluslararası anlaşmalar var. Orası yıkılırsa bu anlaşmalar oraya yapılan yatırımlar ne olacak?" dedi.

Akınoğlu, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan pamuk ve tarımsal faaliyetlerle ilgili çalışmaların bu merkezde yürütüldüğünü hatırlatarak, yıkımın durdurulmasını istedi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılmak istenen hastane, otel ve çarşının yapımı konusunda ÇÜ tarafından açılan davanın sürdüğünü, dava sonuçlanmadan belediyenin araştırma merkezini yıkmak istediğini ifade eden Akınoğlu, "Bölge birinci derece tarım alanı olması sebebiyle 'Toprak Koruma Kanunu' kapsamında herhangi bir yapılanma olamaz. Dava süreci devam ederken, Yüreğir Belediyesi'nin bize gönderdiği yıkım kararı yazısıyla şok olduk. Burası bir araştırma merkezidir. Birçok araştırma ve bilimsel çalışmanın yapıldığı ve öğrencilerin uygulama derslerini aldığı bir arsadır. Böyle bir yerin gecekondu olarak görülmesi bizleri son derece üzdü" ifadelerini kullandı.

Tüm kurum ve kuruluşlara sağduyu çağrısında bulunan Akınoğlu, "30 yıl önce 40 dekarlık bu alanla ilgili ÇÜ ve Tarım Müdürlüğü arasında yapılan yazışmalarla bu alan üniversitenin, üniversiteye ait olan Tarım Müdürlüğü'nün işine yarayacak başka bir alan da Tarım Müdürlüğü'nün olmuştur. O dönemde de devlet bütçesiyle yapılan ve şu an tekrar yapılması 2 milyon YTL'ye mal olacak bir merkezin yok olmasını istemiyoruz" dedi.

ÇÜ aleyhine sonuçlanan davanın Danıştay'da temyizde olduğunu vurgulayan Akınoğlu ise, arsayı Tarım Bakanlığı'ndan Sağlık Bakanlığı'nın aldığı ve üniversiteye ait uygun başka bir alanla anlaşmalı değiştirmek istediklerini söyledi.

Pamuk Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oktay Gencer ise, merkezin 1 aydır 40 ülkenin üye olduğu Pamuk Araştırma Ağı Koordinatörlüğü'ne seçildiğini belirterek, merkez kurulmadan önce de 41 yıldır üniversitenin bilimsel çalışmalarını bu alanda yürüttüğünü hatırlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 18:42:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?