Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Demircan, hastanın ameliyat öncesi ve sonrası hastanede kalmadan evine dönmesi anlamına gelen "Günübirlik ameliyatların" dünyada, özellikle Amerika'da gittikçe yaygınlaştığını belirterek, "Günübirlik ameliyatlar hastanın ameliyat öncesi hastaneye gelmesini ve aynı gün taburcu olmasını kapsıyor. Küçük girişimlerin ardından hasta birkaç saat hastanede dinlendikten sonra evine gidebiliyor. Hastaya genel ya da bölgesel anestezi uygulanmış olması fark
etmiyor" dedi.
Prof. Dr. Demircan yaptığı açıklamada, günübirlik ameliyatın meme cerrahisinin bazı türlerinde, fıtık, paratiroid ve laparoskopik cerrahi alanlarında kullanılabileceğini de belirterek, "Memenin kanseri ve iyi huylu hastalıklarında yapılan cerrahi girişimler çok geniş bir grubu kapsıyor. Meme biyopsilerinin her türünde hastalar genellikle aynı sabah hastaneye geliyor. Hasta daha önce anestezi doktoru ile görüşmüş ise bir saat önce gelmesi dahi yeterli oluyor. Ameliyat sonrası kontrol yapılıyor,
anestezinin ön gördüğü bekleme süresinin bitiminde, hafif bir yemekten sonra hasta rahatlıkla evine gidebiliyor. Ancak memenin alınması ya da koltuk altına sıçrama söz konusu ise, en az bir gece hastanede kalması öneriliyor" dedi.
Demircan, fıtık ameliyatlarında lokal anestezi ile yapılabilen ve gelişen teknoloji sayesinde ameliyat sonrası konforu artan fıtık ameliyatları da günübirlik olarak uygulanabildiğini kaydederek şunları söyledi:
"Paratiroid cerrahisinde de, Tiroid bezinin çevresinde mercimek büyüklüğünde dört tane paratiroid bezi bulunuyor. Bunlar, vücudun kalsiyum dengesini ayarlıyor. Bazen bunlardan biri ya da birkaçı kontrolsüz çalışmaya başlıyor. Hiper paratiroid adı verilen bu durumda küçük cerrahi müdahaleler gerekiyor. Bu tür müdahaleler de günübirlik ameliyat şeklinde gerçekleştirilebiliyor. Tiroidle ilgili ameliyatlarda ise çok özel bir durum söz konusu değilse hasta bir gece kaldıktan sonra evine gönderiliyor.
Laparoskopik cerrahisinde ise safrakesesi, mide fıtığı (reflü), böbrek üstü bezlerine yönelik laparoskopik (küçük kesilerle yapılan) cerrahilerin ardından hastalar bir gün sonra evlerine gidebiliyor."
Prof. Dr. Demircan, eskiden 10 günde taburcu edilen hastanın artık üç günde, bir haftada taburcu edilen hastanın bir günde evine gönderildiğini sözlerine ekledi.