2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Genç kızın başı törelerle belada!

Adana'da bir yıl önce babasını gırtlak kanserinden kaybeden, annesi 22 yıl önce evi terk eden, kız ve erkek kardeşi amcası tarafından berdel usulü ile evlendirilen 28 yaşındaki Emine Şeren, kendisinin de berdel evliliği yapması için tehdit edildiğini ileri sürdü.

Merkez ilçe Seyhan'da babası Fahri Şeren'i 1 yıl önce gırtlak kanserinden kaybeden ve annesi Zeynep Olcay'ın 22 yıl önce terk ettiği Emine Şeren (28) ve kardeşleri kağıt toplayarak tek odalı bir barakada yaşam mücadelesi veriyor. Şanlıurfalı olan ve yıllar önce Adana'ya yerleşen öksüz ve yetim Şeren kardeşlerin başı geçim derdinin yanı sıra törelerle de belada.

Babası Fahri Şeren, hasta yatağında kanserle mücadele ederken, Şanlıurfa'daki akrabalarından kopmamak ve kendisine hastane masraflarında yardım
edilmesi için 2 yıl önce kardeşinin kızlarından Filiz Şeren (20) ile oğlu Murat Şeren'i (25) evlendirdi. Kendi kızı 19 yaşındaki Ayşe ile de Filiz'in kardeşi İbrahim ile berdel usulü dünyaevine girdi.

Çocuklara hiç sorulmadan yapılan evlilikten bir yıl sonra baba Fahri Şeren hayatını kaybetti. Bu arada Filiz ile Murat Şeren'in bir oğlu oldu. Erkek çocuğuna da dedenin ismi verildi. Ancak ailede berdel sırası Emine Şeren ve Halil Şeren adlı kardeşlere geldi. Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde yaşayan amca Müslüm Şeren'in (60) bir arkadaşının kızını yeğeni Halil, oğlunu de Emine Şeren ile evlendirmeyi planladığı iddia edildi.

Emine Şeren, yengesi hastalandığı ve yeşil kart çıkartması gerektiği için kütük işlemlerini yaptırmak üzüre Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine gittiğini, burada amcası Müslüm Şeren tarafından karşılanarak eve götürüldüğünü söyledi. Emine Şeren daha sonra amcasının, ağabeyi Halil Şeren'i Birecik'e çağırmasını söylediğini belirterek, "Amcam ağabeyimin takım elbise ile buraya gelmesini istedi. Bana bir şey söylemedi ama ben Adana'ya gitmek istediğimi söyledim. Ancak amcam ısrarla ağabeyimin gelmesini istedi.

Ağabeyim gelinceye kadar beni bir hafta eve hapsederek dışarı çıkmama izin vermedi. Sonra ağabeyim Birecik'e geldi. Amcam ağabeyimi alarak bir kız görmeye gitmiş. Sonra eve geldiler. Amcam ağabeyime kızı beğendin mi diye sordu. Ağabeyim 'Ne olacak ki?' dedi. Amcam 'Şimdi sen bu kızla evleneceksin kızın ağabeyi de senin bacın Emine ile evlenecek' dedi. Ancak ağabeyim buna karşı çıktı. Bende kesinlikle berdel usulü evlenmem dedim" diye konuştu.

Emine Şeren, amcasına berdel evliliği yapmamak için yalvardığını ancak amcasının kendisini tehdit ettiğini savunarak şunları söyledi:

"Amcam bana 'Seni öldürürüm ama yine de sana o gelinliği giydiririm' dedi. 'Ölümü bile göze alırım o gelinliği giymem. Ben ölürüm de berdel evliliği yapmam. Bana gelinlik yerine kefen giydirirsin' dedim. Amcamın arkadaşıymış kaç yaşında kimdir nedir bilmiyorum. Ben böyle yaşam istemiyorum. Berdel kalksın bitsin bu töre. Amcam berdel usulü evlenmem için beni hale tehdit ediyor. Çünkü başlık parası alacak. En az 10 bin YTL başlık parası veriyorlar."

Ailesinde kız kardeşi ve erkek kardeşinin berdel evliliği yaptığını, kendilerine sorulmadığını gelinlik ve damatlık giydirilmeden evlendirildiğini anlatan Emine Şeren, kendisinin de gelinlik giymeden evlenmek istemediğini söyledi. Tek derdinin evlenmek olmadığını, kendisi 6 yaşındayken, 22 yıl önce eve terk eden annesi Zeynep Olcay'ı (50) çok özlediğin ve sesini duymak istediğini belirten Emine Şeren, "22 yıl önce, babam, duyduğu dedikoduya inanıp, nikahsız yaşadığı anneme iftira attı.

Annem bu yüzden çıkan tartışmanın ardından kızıp, evi terk etti. Ankara'da yaşadığını öğrendik. Anne artık gel. Başımızda kimse yok. Üstelik senin artık torunların da var. Hiç olmazsa onları görmek için gel. Annemin dirisini ya da ölüsünü görmek
istiyorum. Sen nasıl annesin çocuklarını bırakıp nasıl gittin. Anne duy sesimi senin sesini duysam yeter. 22 yıldır seni özlüyorum. Babamda öldü artık kimsemiz yok. Anne seni çok özledim" diyerek gözyaşı döktü.

Berdel yapılmak istenen ağabeyi Halil Şeren ise kardeşinin ve kendisinin kesinlikle berdel evliliği yapmayacağını vurgulayarak, "Bitirin artık bu berdeli. Nedir bu berdel. İnsan tanımadığı bir insanla evlenebilir mi? Benim bacım da ben de berdel usulü evlenmeyeceğiz. Eğer bacım birini severse ya da biri ister o da onu beğenirse evlenebilir. Yoksa kesinlikle berdel yapmayacak. Bacımı istemeye geliyorlar. Amcama haber veriyorum büyük diye. Amcam isteyenin kız kardeşi var mı diye soruyor. Ne yapacaksın kızkardeşi unut artık berdeli" diye konuştu.

Emine ve Halil Şeren'in berdel evliliği yapan kardeşleri 1 çocuk babası Murat Şeren ise amcasının kızıyla hiç sorulmadan berdel yapılarak evlendiğini, kız kardeşinin de eşinin ağabeyi ile evlendirildiğini belirterek, "Ben kesinlikle çocuklarımı berdel usulü evlendirmeyeceğim. Çünkü töreye göre şimdi İbrahim benim kız kardeşimi döverse ben de eşimi döveceğim. O kız kardeşimi boşarsa ben de boşayacağım. Bu çok saçma. Ben berdel usulü evlendim ama çocuklarım evlenmeyecek. Bu sistem çok yanlış. Ne düğün oluyor ne damatlık giyebiliyorsun. Hiç tanımadığın birisiyle evleniyorsun" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 10:57:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?