2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Gençlerin umudu gökyüzünde

Türkiye’de hava yolu şirketlerinin sayısının artması ve pilotların ayda en az 10 bin dolar kazanması, gençleri havacılık sektörüne yöneltiyor. Adana’da 9 yılda 200 pilot yetiştiren Tarkim Uçuş Okulu, bu yıl 20 pilot daha yetiştirmeyi hedefliyor.

Özellikle 1980’li yıllardan itibaren gelişen sivil havacılık, sektördeki pilot açığını kapatmak yolunda özel eğitim okullarına da önemli görevler yükledi. Hava Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapanların daha çok tercih edildiği sivil havacılıkta, özel okullar da önemli bir açığı kapatıyor. Ayda en az 10 bin dolar kazancın sağlandığı pilotluk mesleği, son yıllarda gözde meslekler arasında yer alıyor. Ancak bu mesleğe hemen adım atmak ise kolay olmuyor.

Adana’da faaliyet gösteren Tarkim Uçuş Okulu da özel hava yollarının hareket getirdiği sektöre pilot olarak girmek isteyenlerin adresi oldu. Türkiye’de 7 kurum arasında yer alan Tarkim Uçuş Okulu, 9 yılda 200’ün üzerinde pilot yetiştirdi.

30 personel ve 7 uçak ile hava taksi, havadan reklam çekimleri, pilotluk eğitimi gibi alanlarda faaliyet gösteren Tarkim Uçuş Okulu Eğitmeni Bahattin Türker, Türk insanının havacılığı çok sevdiğini ve her geçen gün ilginin daha da arttığını söyledi. Pilotluk mesleğine adım atmanın göründüğü gibi kolay olmadığını ifade eden Türker, sabıkası olmayan, en az lise mezunu ve sağlıklı bir fizik ve ruh haline sahip kişilerin pilotluk eğitimi alabildiğini söyledi.

Pilotluk kursu alanların çoğunun bir meslek sahibi olmayı amaçladığını belirten Türker, eğitimin zaman ve para gerektirdiğini hatırlattı.

Özel pilotluk eğitimi lisansı (PPL) için 9 hafta içinde 50 saat eğitim verdiklerini, bunun maliyetinin de 5 bin Euro olduğunu kaydeden Türker, "Ticari pilot eğitimi lisansı (CPL) için ise 9 ay gerekli. Bu süre içinde kursiyere 185-225 saat arasında eğitim veriyoruz. Bunun kursiyere maliyeti ise 20 bin 750 Euro’dur. Bu kursun içinde sunduğumuz yer dersleri ise ücretsizdir. Ancak ticari pilot eğitimi bununla bitmiyor. Kişi 10 bin Euro tutarında olan ve 35 saati kapsayan alet eğitimi ve motor uçak eğitimini de almak zorunda. Kursiyer, bunların ardından 3-5 hafta süren hava yolu pilotluğu eğitimi de alacak. Bunun ücreti ise 850 Euro. Bütün bunların ardından özel bir havayolu şirketinde daha bir süre eğitimine devam etmek zorunda. Ancak bundan sonra bağımsız iş bulma noktasına gelebilir" diye konuştu.

Türker, özel hava yolu şirketlerinde pilot olarak işe başlamak için bütün bunlara ilave olarak iyi bir İngilizce ve bilgisayar kullanmayı bilmenin şart olduğunu sözlerine ekledi.

adana
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2004 Cuma 12:52:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?