1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Gerçeğini aratmayan simülasyon

EMNİYET KEMERİ TAKMAYAN KADIN BU HALE GELDİ

Adana Emniyet Müdürlüğü, kitap fuarında sürücülere emniyet kemeri simülasyon aracı ile uygulamalı eğitim verdi. Simülasyon aracına emniyet kemeri takmadan binen bir kadın 5 kilometre hızla giderken takla atan araçta yuvarlanırken, kemer takanlar hiçbir tehlike yaşamadı.

Adana Emniyet Müdürlüğü kaza anlarında emniyet kemerinin takmanın önemine dikkat çekmek için, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 11-16 Ocak tarihleri arasında düzenlenen 4. Kitap Fuarı'na Ankara'dan özel olarak emniyet kemeri simülasyon aracını getirdi. Bahçeye kurulan araç sayesinde fuara gelen ailelere eğitim verildi.

Bugün Adana Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez de emniyet kemeri simülasyon aracının olduğu alana gelerek eğitime bizzat katıldı. Kesmez, gazetecilerin de emniyet kemeri takılmadığı zaman kazanın ne kadar etkili olduğunu görmesi için önce Star gazetesi muhabiri Halil Bilek ve TRT muhabirini simülasyon aracına bindirdi. Gazetecilere önce emniyet kemeri takmadan 5 kilometre hızla giden bir aracın takla atması anı yaşatıldı. Bu arada gazetecilerin bir hayli zorlandığı görüldü. Gazeteciler araç takla atarken yerlerinde durabilmek için tavandan destek aldı. Emniyet kemerini takarak aynı kazaya yine maruz kalan gazetecilerin bu kez zorlanmadan kitap okuduğu gözlendi.

Daha sonra Adana Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürü İlker Arıkan, alana toplanan vatandaşlara ve öğrencilere emniyet kemerinin önemini anlatan bir konuşma yaptı. Arıkan, "Emniyet kemeri simülasyon aracına ilk önce emniyet kemeri takmadan bindiriyoruz. Kemer kullanmadığımız zaman takla atan araçtaki yolcuların neler yaşayabileceklerini görmelerini istiyoruz. Daha sonra emniyet kemerini takarak takla atan araçta nasıl güvende olduklarını gösteriyoruz. Emniyet kemeri takılmadığı zaman bir kaza anında insanların camdan dışarı fırlayacağı ve zarar göreceği açıkça görülüyor" dedi.

Simülasyon aracına binen TRT muhabiri de emniyet kemerini kullanmanın önemini bir kez daha anladığını belirterek, "Emniyet kemeri gerçekten can kurtarıyor. Emniyet kemeri taktığımızda kitap bile okuyabildik, çok rahattık ama emniyet kemeri olmadığında yerimizde durmakta zorlandık" diye konuştu.

Ardından simülasyon aracına Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ile Adana Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Şube Müdürlüğü Amiri Oktay Çelik bindi. Esendemir'in emniyet kemeri takmadan takla atan araçta yuvarlanmadan kalmak için büyük mücadele verdiği gözlendi. Kemer taktığında kaza anında kitap okuyan Esendemir, "Emniyet kemeri takmadan yolculuk yapmak insanlara çok rahat geliyor. Kemer sıkıyor ama bugün yaşayacağımız bir kaza karşısında, emniyet kemerinin ne kadar önemli olduğu aracın içindeki halimizden anlaşıldı. Demek ki emniyet kemerini takmadan yola çıkmamak gerekiyor" açıklamasını yaptı.

Emniyet kemeri simülasyon aracının Ankara'dan getirildiğini, 10 gün boyunca Adana'da kalacağını söyleyen Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez ise, "Fuara gelen herkese emniyet kemerinin kullanmanın ne kadar önemli olduğunu göstermek için aracı getirdik. Gördüğünüz gibi gerçek araç. Vincin üzerinde 360 derece dönüyor. 5 kilometre hızla takla atıyor. 5 kilometrede neler olduğunu görüyorsunuz ama araçlar en az 50 kilometre hızla kaza yapıyor. Emniyet kemeri mutlaka takılmalı" diye konuştu.

Simülasyon aracını izlemeye gelen öğrencilerle de sohbet eden Kesmez, çocuklara kemer takılmadığı zaman neler olabileceğini anlatarak, "Babalarınıza, annelerinize mutlaka emniyet kemerini taktırın. Emniyet kemeri takılmadığı zaman neler olduğunu gördünüz" ifadelerini kullandı.

Bu sırada Kesmez'e annesinin araç kullanırken emniyet kemeri kullanmadığını anlatan Sıla ve Semine Güner adlı ikiz kardeşler, annesinin de simülasyon aracına binmesini ve emniyet kemeri kullanmanın önemini anlamasını istedi. Bunun üzerine Kesmez, Mine Güner'i simülasyona binmeye davet etti. Güner simülasyona binmeden önce , "Emniyet kemeri takmıyorum. Şimdi deneyip göreceğim, bundan sonra takarım. Çok hoşlanmıyordum. Boğazımı, karnımı sıkıyordu ama bundan sonra takacağım" diye konuştu.

EMNİYET KEMERİ TAKMAYAN KADIN BU HALE GELDİ
EMNİYET KEMERİ TAKMAYAN KADIN BU HALE GELDİ
EMNİYET KEMERİ TAKMAYAN KADIN BU HALE GELDİ
EMNİYET KEMERİ TAKMAYAN KADIN BU HALE GELDİ
EMNİYET KEMERİ TAKMAYAN KADIN BU HALE GELDİ
EMNİYET KEMERİ TAKMAYAN KADIN BU HALE GELDİ
EMNİYET KEMERİ TAKMAYAN KADIN BU HALE GELDİ
EMNİYET KEMERİ TAKMAYAN KADIN BU HALE GELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2011 Cumartesi 10:50:02
Güncelleme :15 Ocak 2011 Cumartesi 14:37:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?