29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Gıda-Tek Fuarı açıldı

Çukurova Gıda Gıda-Tek Fuarı, Tüm Yapı Fuarcılık (TÜYAP) Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı.

TÜYAP tarafından Çukurova Fuarcılık A.Ş. ve Adana Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen Çukurova Gıda, Gıda-Tek 2007 Fuarı'nın açılışında konuşan Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, çok gelişmiş ülkelerin dışında tarım sektörünün ve gıda sektörünün hala çok önemli olduğunu ifade etti. AB ve dünya ülkeleriyle yapılan müzükerelerde Türkiye'nin en çok önüne çıkan sorunların tarım ve gıda sektörü olduğunu belirten Özgümüş, "2005 yılında çeşitli yerlerde yapılan ticaret toplantılarında Türkiye en çok tarım ve gıda sektörü sorunlarıyla uğraşmıştır. Ancak, Türkiye coğrafi ve iklim olarak tarıma çok elverişli ve avantajlı bir ülkedir. Bu nedenle tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek zorundadır. Ama 50 yıldan bu yana tarım sektörü siyasilerin oy avcılığı yaptığı bir yer olduğu için Türkiye bu süreci tamamlayamamıştır. Fındıkta dünya üretiminin yüzde 85'inin elinde bulunduran Türkiye bu yanlış politikalardan dolayı dünya ihracatını eline alamamıştır" dedi.

Türkiye'nin yılda 700-800 bin ton pamuk ithal ettiğini son 15 yılda 750-900 bin ton olan mercimek ve nohut üretiminin 500-650 tona düştüğüne dikkat çeken Özgümüş, şöyle devam etti: "Önümüzdeki 20-30 yılda küresel rekabette tarıma dayalı sanayi ön plana çıkıyor. Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ve yapılmakta olan organik tarım bölgesi çok önemli. Burada kaliteli sağlıklı ürünler üretip yüksek fiyatta ihraç etmeyi düşünüyoruz. Türkiye'nin 1 milyon ton narenciye ürünü var. Türkiye'nin 1 milyon, 1 milyon 250 bin tonda sebze üretimi var. Bu ürünleri saniyeye çevirmemiz gerekiyor. Organize sanayi bölgesine kurulan meşrubat fabrikaları bunu sağlayacak. Tarıma dayalı sanayi geliştiğinde gıda sektörü ihracatta tekstilin önüne geçecek. Yapılan yatırımlar sayesinde bu çok yakın."

Özgümüş, Adana'da gelişen bir diğer sektörün ise ambalaj sektörü olduğunu Türkiye'nin ambalaj üretiminin yüzde 15'inin organize sanayi bölgesinde yapıldığını açılacak yeni fabrikalarla birlikte Türkiye ambalaj üretiminin yüzde 20'sini karşılayacaklarını vurguladı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel ise fuarların üretici ve tüketiciler için çok önemli olduğunu ancak küresel ısınmadan dolayı gıda ürünleri bir tehdidin beklediğini kaydetti. Coşkuntuncel, üreticinin gıda sektöründe ileri gitmesi için sağlıklı ürünler üretmesi gerektiğinin altını çizerek, "Adana'da organize sanayi bölgesine yapılmakta olan organik tarım alanı çok önemli. Çünkü artık dünya sağlıksız kimyasal ilaçlarla dolmuş ürün istemiyor. Sağlıklı ve doğal ürün istiyor. Bunu yaparsan başarılı olursun" dedi. Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş ise fuarların Adana'nın katma değerine çok fayda sağladığını belirtti.

150 yerli ve yabancı firmanın katıldığı fuar 9 Eylül 2007 tarihine kadar açık kalacak. Fuara, Adana Valisi İlhan Atış, TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ve çok sayıda davetli katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2007 Çarşamba 17:43:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?