3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Girişimci kadınlara eğitim

Avrupa Birliği'nin finans desteği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından yürütülen "Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi" kapsamında, Adana'da girişimci kadınlara "Farkındalık" eğitimi verildi.

AB'nin 4.5 milyon euro destek sağladığı "Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi" çerçevesinde verilecek eğitimlerin Adana ayağı, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Eğitim ve Hizmet Binası'nda düzenlenen "Farkındalık" eğitimi ile başladı.

Derviş Günday Salonu'ndaki toplantıya; Birlik Başkanı Kazım Barışık, Başkan Vekili Selahattin Çırak, Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi Eğitim Koordinatörü Lazar Bazlyankov, Proje Direktörü Belda Yeşil, Proje Asistanı Sema Kartalmış ile SEYMER, Halk Eğitim Merkezleri ve çeşitli derneklerden girişimciliğe ilgi duyan, girişimcilikle ilgili bilgi almak isteyen 200'ü aşkın kadın katıldı.

Eğitimlerin ilk basamağı olan 3 saatlik girişimciliğe giriş toplantısında, kadınlar bir yandan eğitimlerin içeriği ile ilgili bilgi sahibi olurken, diğer yandan da girişimciliğin kendilerine uygun bir seçenek olup olmadığı konusunda "arkındalık" sahibi oldular. Girişimci olmayı bir seçenek olarak değerlendiren kadınlar ile kendi işini kurmak isteyen kadınlar, proje çerçevesinde ortalama 45 saatlik eğitim ve danışmanlık hizmeti alırken, kendi işinin sahibi olup geliştirmeyi düşünen kadınlar ise yaklaşık 59 saatlik bir eğitim ve danışmanlık hizmetinden faydalanabilecekler. Verilecek hizmet ve eğitimler sayesinde, kadınlar iş hayatındaki fırsatları ve engelleri tanıyabilecekler; engellerle nasıl başa çıkacaklarını ve nasıl doğru karar verebileceklerini öğrenecekler. Halihazırda kendi işini yapmakta olanlar ise kendileri için önemli olan konularda sürekli danışmanlık hizmetinden faydalanarak işlerini büyütebilecekler.

"Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi", girişimci olmak isteyen kadınların yanı sıra, halihazırda girişimci olan kadınlara işlerini nasıl büyütecekleri konusunda rehberlik etmeyi hedefliyor.

Bu çerçevede Kadın Girişimciliğini Destekleme Merkezleri ve bağlı merkezlerinde eğitim ve danışmanlıktan deneyim paylaşımı grup toplantılarına kadar uzanan bir dizi hizmet sağlanacak. Proje kapsamında, 2008 yılının sonuna kadar, Türkiye çapında 4 bin 500 kadının bu hizmetlerden yararlanması bekleniyor.

AESOB Başkanı Kazım Barışık, Türk milletinin, zeka açısından hiçbir ülkenin insanından eksik olmadığını belirtirken, "Hatta ben süper olduğumuza inanıyorum. Yeter ki, önünüz açılsın, işiniz gösterilsin. İnanıyorum ki bizim kadınlarımız çok daha başarılı olur. Bunu her alanda gören de, duyan da çok" dedi.

Kadınları iş hayatına atılmaya cesaretlendiren benzer projelere AB ve hükümetin de daha çok destek vermesi gerektiğine işaret eden Barışık, "Biz de meslek örgütleri olarak sizlerle beraber olduğumuzu burada ispat ediyoruz. İşte burası Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin çatısı, yani sizlerin çatısı. Eğitiminiz bitene kadar yanınızda, emrinizde olacağız. Başta ben başkan olarak hepinizin emrindeyim. Ben emrinizde olduğuma göre temsil ettiğim personel de sizlerin emrindedir. 'Acaba ben şu soruyu sorarsam ayıp olur mu?' korkusunu yenin. 'Acaba bunu sorarsam birileri yanlış anlar mı?' demeyin. Biz de her şeyi bilmek mecburiyetinde değiliz? Cenab-ı Allah akıl vermiş, öğreneceğiz. Zaten sizler de bu eğitimi yüzde 100 bilseydiniz, burada ne işiniz vardı, gelir miydiniz?" diye konuştu.

Barışık, konuşmasının son bölümünde kadın girişimcilerden bir de ricada bulunarak, şöyle dedi:
"Lütfen hep beraber el ele, gönül gönüle verelim. Biz Adana olarak 01 plakası ile Türkiye'de birinci sıradayız. Girişimcilikte de sizlerden isteğim, Türkiye genelinde birinciliği siz alın. Sizler birinciliği aldığınızda bizim kasamıza, cebimize giren birşey olmaz. Bunu da böyle bilin. Ama burada hangi konu olursa danışın, öğrenin. Siz Türkiye'de birinciliği almak isteyin, ben elimde ne güç varsa sizler için harcamaya hazırım."

Eğitim Koordinatörü Lazar Bazlyankov da, 25 ilde uygulanan "Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi"nin, girişimci ruhlu kadınlara bir umut kaynağı olacağını belirterek, projeye katılan tüm kadınlara teşekkür etti.

Proje Direktörü Belda Yeşil ise, TESK tarafından yürütülen projenin ilkinde bin 800 kadına eğitim hizmeti verildiğini ve bunların 350'sinin kendi işini kurduğunu belirtirken, yeni projenin çok daha başarılı olmasını hedeflediklerini söyledi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2008 Perşembe 12:37:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?