1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Girit mutfağı kitaplaştırıldı

GİRİT MUTFAĞI KİTAPLAŞTIRILDI

Adanalı gazeteci Yüksel Hançerli, atalarının dünyaca ünlü yemeklerini bir kitapta topladı.

Girit Mutfağının Çukurova’daki İzleri adını taşıyan kitapta birbirinden leziz 90 çeşit Girit yemeğinin ayrıntılı tarifine, ayrıca uzmanların Akdeniz ve Girit Mutfak kültürüne ilişkin görüşlerine yer verildi.

Bugüne kadar 1930’dan Günümüze Adana Fotoğrafları, Yüksel Hançarli’nin Objektifinden 1970 İstanbul, Adana’dan Eğitim Manzaraları, Giritli Mübadillerin Son Durağı:Çukurova adlı 5 ayrı kitap ve bir de Parçalanmış Ailelerin Öyküsü konulu kısa belgesel filmi bulunan Yüksel Hançerli, dünyanın en ünlüsü olarak bilinen Girit yemeklerini kitaplaştırmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Zorunlu göçle Çukurova’ya gelen Giritlilerin mutfak kültürü alışkanlıklarını terk etmediklerini, uzun ve sağlıklı bir ömür yaşamalarında bunun büyük etkisi olduğunu anlatan Hançerli, “Girit mutfağına sadık kalarak beslenenlerin 10-15 yıl fazla yaşadığı yapılan araştırmalarla kanıtlandı” dedi.

Hançerli, atalarının zeytinyağı, keçi sütü, keçi peyniri, doğada yetişen otlar gibi doğal besinleri tercih ettiklerine dikkat çekti.

2 Yıllık bir çalışma ürünü, kuşe kağıda 128 sayfada oluşan Girit Mutfağının Çukurova’daki İzleri adlı kitapta Berlin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Johann Salnikov Girit Diyeti, Çukurova Üniversitesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Esmeray Acartürk Akdeniz Diyeti, Diyetisyen Özge Arı da Girit Mutfağı konulu birer çalışmaya ile katkı sağladı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2011 Perşembe 12:00:02
Güncelleme :10 Şubat 2011 Perşembe 13:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?