29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Gizli tehlike: Hepatit B

Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD), Türkiye'de yaklaşık 4.5 milyon kişinin enfekte olduğu gizli tehlike Hepatit B'ye yönelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Adana'yı kapsayan bilgilendirme kampanyası başlattı.

Adana'da Hiltonsa Oteli'nde düzenlenen toplantıda konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Emine Kocabaş, Hepatit B hastalığının dünyada yaygın olarak görülen bulaşıcı hastalıklardan birisi olduğuna dikkat çektiler.

Uzmanlar, Hepatit B'nin, kan ve vücut sıvılarıyla bulaştığını, çok eşlilik ve cinsel ilişki yoluyla, hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaşmayla ve steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan, diş tedavileri, kuaförlerde ustura-manikürle, kulak delme, toplu sünnet, kan kardeşliği, aynı enjektör ile birden fazla kişiye iğne yapılmasıyla bulaşabildiğini belirttiler. Ayrıca, hastalıklı bir kişiyle aynı evi paylaşanların risk grubunda olduğunu dile getiren uzmanlar, güvenilir ve etkili bir Hepatit B aşısının 25 yıldır var olduğunu, yapılacak bir aşıyla Hepatit B'den korunabilineceğini ve hastalığın mevcut ilaç ve yöntemlerle tedavisinin de mümkün olduğunu vurguladılar.

Hepatit B virüsü taşınıp taşınmadığını anlamak için doktora başvurarak basit bir test yaptırılabileceğine işaret eden uzmanlar, Hepatit B virüsü taşıyıcısı ve hastalarının aile bireylerinin Hepatit B aşılarının Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapıldığına değindiler. Uzmanlar ayrıca, Hepatit B taşıyıcısı kadınların gebe kalıp, bebeklerini emzirebileceklerini ancak, doğumda bebeğe derhal aşı ve özel bir serum yapılması gerektiğinin altını çizdiler.

 

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 17:13:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?