2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Görme engellilerin sinema keyfi

Adana'da, 15. Altın Koza Film Festivali kapsamında görme engelli öğrencilere, "sesli betimleme" sistemiyle hazırlanan ve başrollerini Şener Şen ile Kenan İmirzalıoğlu'nun paylaştığı "Kabadayı" adlı film izletildi.

15. Altın Koza Film Festivali kapsamında görme engelli öğrencilerin de sinema filmi izlemesi sağlandı. Adana Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler İlköğretim Okulu'ndaki 80 görme engelli öğrenciye sesli betimlemeli olarak hazırlanan ve başrollerini Şener Şen ve Kenan İmirzalığlu'nun palşatığı "Kabadayı" adlı sinema filmi izletildi.

Adana Kültür ve Sanat Merkezi'nde görme engellilerin izlediği film, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alan Film Merkezi Koordinatörü Kenan Önalan tarafından görme engellilere göre uyarlandı.

Önalan, film gösterimi öncesi yaptığı açıklamada, artık görme engellilerin de sinemaya gidebildiğini belirterek, Türkiye'de 2006 yılından bu yana sinema filmlerinin "sesli betimlemeli" sistemle görme engellilere sunulduğunu, bunlar arasında "Cenneti Beklerken", "Sis ve Gece", "Yazı Tura" ve "Kayıp Balık Nemo" filmlerinin yer aldığını, bu filmlere son olarak "Kabadayı" filminin de eklendiğini söyledi.

Görme engellilerin filmlerin yüzde 70'ini anlayamadığını, bunun için çok sayıda kısa metrajlı filmi sesli betimlemeli olarak hazırladıklarını belirten Önalan, 20 kişilik bir ekiple çalışmaya başladıklarını, çalışmalar sonunda görme engellileri sinemayla buluşturmaya başladıklarını belirtti. Kendisi de görme engelli olan Önalan, sesli betimlemeli yöntemle hazırlanan filmlerin ABD'de 1981 yılından itibaren gösterime girmeye başladığını, şu anda yasal zorunluluk haline geldiğini, bunun Türkiye'de de gerçekleştirilmeye başlandığını kaydetti.

"Sesli betimlemeli" sistemin filmlerdeki konuşmanın olmadığı boşlukların
anlatılması olarak tanımlanabileceğini belirten Önalan, "Sesli betimleme yoluyla filmlerde sesle anlatılmayan görsel olan kısımların 3. kişi tarafından görmeyenlere anlatılmasıdır. Ancak aksiyon filmlerinde sesli betimleme çok başarılı olmuyor. Bu tarz filmler daha çok aksiyon olduğu için sesli betimleme yetersiz kalıyor. Yüzde 90-95'ini anlamıyorsunuz" diye konuştu.

Türkiye'de vatandaşların engellilere karşı duyarsız kaldığını, seslendirmede daha çok öğrencilerden faydalanıldığını belirten Önalan, sokakta rahat yürüyemeyen engellinin özgür olmadığını, engellilerin özgür olabilmesi için mücadele etmesi gerektiğinin altını çizerek, "Görme engellilerin film izliyor olması mücadelenin bir sonucudur. Bundan sonra görme engelli bir arkadaşımız bu filmin DVD'sini alıp evinde izleyebilir" dedi.

Konuşmanın ardından, görme engelli öğrenciler "Kabadayı" adlı filmi izledi.

.
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2008 Cuma 12:27:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?