3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Görme engellilerin sinema keyfi

Adana'da görme engelli öğrencilere, "sesli betimlemeli" sistemle hazırlanan film izletildi.

Çukurova Lions Kulübü tarafından Adana Göndoğdu Koleji'nin sinema salonunda Adana Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler İlköğretim Okulu'ndaki 80 görme engelli öğrenciye sesli betimlemeli olarak hazırlanan "Kayıp Balık Nemo" adlı animasyon filmi izledi.

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alan Film Merkezi Koordinatörü Kenan Önalan, görme engellilerin de artık sinemaya gidebildiğini belirterek, Türkiye'de 2006 yılından bu yana sinema filmlerinin "sesli betimlemeli" sistemle görme engellilere sunulduğunu bunlar arasında "Cenneti Beklerken", "Sis ve Gece", "Yazı Tura" ve "Kayıp Balık Nemo" filmlerinin yer aldığını söyledi.

Görme engellilerin filmlerin yüzde 70'ini anlayamadığını bunun için çok sayıda kısa metrajlı filmi sesli betimlemeli olarak hazırladıklarını belirten Önalan, 20 kişilik bir ekiple çalışmaya başladıklarını, çalışmalar sonunda görme engellileri sinemayla buluşturmaya başladıklarını söyledi. Kendisi de görme engelli olan Önalan, sesli betimlemeli yöntemle hazırlanan filmlerin ABD'de 1981 yılından itibaren gösterime girmeye başladığını, şu anda yasal zorunluluk haline geldiğini, bunun Türkiye'de de
gerçekleştirilmeye başlandığını kaydetti.

"Sesli Betimlemeli" sisteminin filmlerdeki konuşmanın olmadığı boşlukların anlatılması olarak tanımlanabileceğini belirten Önalan, "Sesli betimleme yoluyla filmlerde sesle anlatılmayan görsel olan kısımların 3 kişi tarafından görmeyenlere anlatılmasıdır. Ancak aksiyon filmlerinde sesli betimleme çok başarılı olmuyor. Bu tarz filmler daha çok aksiyon olduğu için sesli betimleme yetersiz kalıyor. Yüzde 90-95'ini anlamıyorsunuz" diye konuştu.

Türkiye'de vatandaşların engellilere karşı duyarsız kaldığını seslendirmede daha çok öğrencilerden faydalanıldığını belirten Önalan, bir tek Ceyda Düvenci'nin seslendirme yaparak kendilerine destek olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2008 Pazartesi 14:44:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?