4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Görmeden ÖSS'de derece yaptı

Adana'da doğuştan görme engelli Sercan Aydın, ÖSS'de Sözel-2 puan türünde Türkiye 176'ncısı oldu. 12 yıllık çalışmasının karşılığını aldığını belirten Aydın, görme engelli arkadaşlarına da pes etmemeleri çağrısında bulundu.

Merkez Seyhan ilçesi Onur Mahallesi'nde yaşayan 18 yaşındaki doğuştan görme engelli Sercan Aydın, ÖSS'de Sözel-2 puan türünde Türkiye 176'ncısı oldu. Dershane öğretmeninin özel ilgisi ve ablasının kaset kaydına aldığı ders notları sayesinde ÖSS'de başarılı olan Sercan Aydın, kendine bir plan yapmadığını, günde 2 saat olmak üzere 12 yıl boyunca düzenli çalışarak başarılı olduğunu söyledi.

İlköğretimin ardından 75. Yıl Anadolu Lisesi'ni kazandığını ancak matematik derslerinde şekilleri yorumlayamadığı ve sınavlarda başarılı olamadığı için Şakirpaşa Lisesi'ne geçiş yaptığını ifade eden Aydın, "Dershane öğretmenimin büyük özverisini gördüm. Öğretmenim her deneme sınavında ve derste yanıma oturup yazıları okuyarak üniversite kapılarını aralamama destek verdi. Ayrıca, öğretmenim Tülin Eray Ertit ve ablam Hatice, ders notlarını kasetlere kaydediyordu. Akşam bunları dinleyerek konuları anlamaya çalışıyordum. Takıldığım noktalarda yine öğretmenimden yardım istedim. Benimle ailemden biri gibi ilgilendi. Aylarca yanımdan ayrılmayarak, sınavda başarılı olmamı sağladı" dedi.

Aydın, evde kendisine ilkokul 3. sınıftan terk olan annesi, ilköğretim okulunda okuyan kardeşlerinin de yardımcı olduğunu, onlar sayesinde çok çalışarak ÖSS'den yüksek puan aldığını kaydetti. Aydın, ÖSS'ye Çukurova Üniversitesi'nde kendisi için ayrılmış bir sınıfta girdiğini, ÖSYM tarafından görevlendirilen iki öğretim görevlisinin soruları okuduğunu söyledi.

Bu başarıyı elde edebileceğini tahmin etmediğini dile getiren Aydın, "Öğretmenim arayarak, Sözel-2 puan türünde 176. olduğumu söyledi. Bu başarıda kasetlerle beni sınava hazırlayan ablam ve öğretmenimin payı büyük. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ni tercih edeceğim. Görme engelliler için çok sıkıntı yaratmayacağı düşüncesiyle Türkçe öğretmeni olmak istiyorum" dedi.

Aydın, engelli arkadaşlarına da seslenerek şunları söyledi:

"Görme engelli arkadaşlarımız engelli olduğu için okumaktan çekinmesin. Onların algıları daha açık olduğu için daha başarılı oluyorlar. Derslerine çalışıp sınavlarına girsinler. Herkesin okumasını istiyorum. Ancak bu arkadaşlarımıza devletimizde yardımcı olsun. Maddi imkanı iyi olmayan görme engellilere yardımcı olunsun."

Kaynakçılık yaparken iş kazası sonucu kolu sakat kalan ve 9 ay önce işsiz kalan 45 yaşındaki baba Ali Musa Aydın ise, oğlunun görme engelli olmasına rağmen çok azimli olduğunu, bu nedenle Final Dershanesi'nin yapmış olduğu sınavda birinci olarak dershaneye ücretsiz gitmeye hak kazandığını anlattı.

Oğlunun ÖSS'ye çok iyi hazırlandığını, kendisinin de bütün imkanları seferber ettiğini belirten Aydın, "Oğlum yüksek puan aldığı için çok mutluyum. Kaynakçılık yapıyordum ama şu an işim yok. Emekli olmaya çalışıyorum. İki çocuğumu emekli maaşımla okutmak istiyorum. Ama hala emekli olamadım. Yinede ek iş bulup sakat sakat çalışıp çocuklarımı okutacağım. Yeter ki onlar bizim gibi rezil olmasın. Okusunlar, büyük adam olsunlar" diye konuştu.

43 yaşındaki anne Songül Aydın da, oğlunun yüksek puan alarak Türkiye 176'ncısı olduğu için çok mutlu olduğunu, kendisinin ilkokul 3'e kadar okuduğunu söyledi. Songül Aydın, "Bizi ailemiz okutmadı. Ancak çocuklarımın okumasını istiyorum. Bende çocuğumla birlikte okumak isterdim. Okumamak çok büyük bir eksiklik" şeklinde konuştu.

Aydın ailesinin bir kızlarının Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1. sınıfında, 12 yaşındaki Eda ve Can'ın da ilköğretim okulunda eğitim gördüğü öğrenildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 16:37:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?