2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Gül’den sürpriz rektör atamaları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 21 üniversitenin rektör atamalarını iki hafta sonunda yaptı, ancak kendisine gönderilen listedeki sıralamaya rağmen sürpriz atamalar da gerçekleştirdi.

Üniversitede türbana serbesti getiren anayasa değişikliğine karşı sert bir bildiri yayınlayan Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Profesör Mustafa Akaydın, birinci sırada yer almasına rağmen, Gül tarafından tercih edilmedi. YÖK’ün belirlediği listedeki tartışmalı isimler Gül’ün onayından geçti. 

Rektör atanan üniversiteler ve rektörlerin isimleri şöyle:
Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe,
Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemal Taluğ,
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hikmet Koçak
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Kadri Özçaldıran,
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İlyas Dökmetaş,
Çukurova Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Alper Akınoğlu,
Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç,
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Füzün,
Ege Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Candeğer Yılmaz,
Erciyes Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hasan Fahrettin Keleştemur,
Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Feyzi Bingöl,
Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Rıza Ayhan,
Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun,
İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemil Çelik,
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Muhammed Şahin,
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İbrahim Özen,
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hüseyin Akan,
ODTÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Acar,
Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Enver Duran,
Uludağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Medet Mete Cengiz,
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Yüksek.

GÜL: ÜNİVERSİTELERİMİZDEN BEKLENTİLERİMİZ BÜYÜK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bilgi ve teknoloji üretiminin yapıldığı, tüm düşüncelerin özgürce ifade edildiği evrensel kurumlar olan üniversitelerimizden beklentilerimiz büyüktür” dedi.

Rektör atamaları ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada Gül’ün, “yeni atanan ve halen görevde olan rektörlerden beklentileri” şöyle ifade edildi:

“Ülkelerin ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel gelişimlerinde büyük rolü bulunan üniversiteler, bilim merkezi olmalarının yanında, kalkınma ve gelişmenin lokomotifidirler. Bilgi ve teknoloji üretiminin yapıldığı, tüm düşüncelerin özgürce ifade edildiği evrensel kurumlar olan üniversitelerimizden beklentilerimiz büyüktür. Üniversitelerimizin kendi aralarında olduğu gibi dünyanın saygın üniversiteleriyle de bilimsel çalışmada bir rekabet ve yarış içerisine girmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan ve geleceğe dönük projeksiyonlar sunan Strateji Belgesi’ni önemsiyorum. Üniversitelerimizin Strateji Belgesi’ne uygun olarak yükseköğretim alanında Avrupa Birliği standartlarının yakalanması, bilimsel seviyenin yükseltilmesi ve araştırma-geliştirme alanında dünya ile yarışacak bir düzeye ulaşılması amacıyla daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu duygularla yeni atanan rektörlerimizi kutluyor, kendilerine ve halen görevlerini yürüten üniversite yöneticilerine başarılar diliyorum.”

PROF. DR. KURTCEPHE: BİZE DÜŞEN GÖREV TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ AÇMAKTIR
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörlüğüne atanan Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, “Bize düşan görev; Bundan sonra bilimi, ilimi öne katarak, Türkiye’nin önünü açmaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı tarafından AÜ Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Kurtcephe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AÜ’nün Türkiye’nin en saygın ve değerli üniversitelerinden biri olduğunu belirterek, amacının, AÜ’yü dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında önemli bir yere getirmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kurtcephe, şunları kaydetti:

“Bu atama AÜ için güzelliklere vesile olur diye umuyorum. Ürettiği bilim ve ürünle dünya üniversiteleri arasında bir marka haline gelen AÜ’yü ortaya çıkartmak için gayret ve çaba göstereceğiz. Bilimi ve aklı rehber edinen AÜ, Türkiye’nin önünü açmak için yeni güzelliklere imza atacaktır. Bunu AÜ ailesi olarak hep beraber yapacağız, el ele vereceğiz. Asla bizim aramızda yenisi, eskisi olmayacak. Seçim süresince yaşanan herşeyi demokrasin gereği olarak algılıyorum. Bize düşan görev; Bundan sonra bilimi, ilimi öne katarak Türkiye’nin önünü açmaktır.”

Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın AÜ’ye hizmet eden bir öğretim üyesi olduğunu dile getiren Kurtcephe, “Son derece kıymetli hizmetleri olmuştur. Kendisine müteşekkirim” dedi.

PROF. DR. AKAYDIN
Yüksek Öğretim Kurulunca (YÖK) Cumhurbaşkanına gönderilen listede ilk sırada yer alan ancak atanmayan AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın da atamaya ilişkin üzüntüsü olmadığını söyledi. Atanmaması için mantıklı hiçbir gerekçe olmadığını savunan Akaydın, “Bir tek siyasi gerekçe vardı” dedi.

Rektör adayları arasında en uzun mesleki deneyimin ve en iyi araştırma dosyalarının kendinde olduğunu ifade eden Prof. Akaydın, şunları söyledi:

“Atanmamayı göze alarak mücadele ettim. Türkiye Cumhuriyeti’nin, başta laiklik olmak üzere ilkelerini savundum. Bunun için hiçbir hayıflanmam yoktur... Hiçbir pişmanlık duymuyorum. Bugün ÜAK Başkanı olsam ve aynı olaylar yine yaşansa gene aynı şeyleri yapardım.”

Akaydın, Cumhurbaşkanınca AÜ Rektörlüğüne atanan Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe’nin “iyi bir arkadaş” olduğunu ve çok güzel bir üniversiteye rektör olduğunu belirterek, “Mensup olduğu güzelliğin farkında olmasını diliyorum” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 10:47:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?