2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Güler'den Uzanlar için ilginç benzetme

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Çukurova ve Kepez şirketleri, Uzanlar döneminde bu bölgeye hiç yatırım yapmamış, sağmal inek olarak görmüş" dedi.

Güler, MÜSİAD'ın Adana Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Adana'nın yenilenebilir enerji konusunda rüzgar, güneş ve su açısından zengin bir kent olduğunun altını çizerek, "Ayrıca BTC'de yaptığımız çalışma başlı başına bir efsane. Azerbaycan petrolü dağları, tepeleri aşarak Ceyhan'a ulaşıyor. Her gün 1 milyon varil petrol akıyor Ceyhan'a. Bu kapasite 1 milyon 600 bin varile çıkarılacak. Bunun yanında tersaneler, petrokimya tesisleri, rafineriler kurulacak. Tüm bu yatırımlar Adana ekonomisine önemli katkılar sağlayacak" diye konuştu.

Bakan Güler, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın ÇEAŞ'la ilgili sözleri üzerine ise, "Başkanımız geçmiş uygulamalardan bahsetti. Çukurova ve kepez şirketleri, Uzanlar döneminde buraya hiç yatırım yapmamış, sağmal inek olarak görmüş. Ama biz göreve geldikten sonra burada önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Bizde sözden ziyade uygulama var" şeklinde konuştu.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da, gelinen noktada Türkiye'nin enerji ihtiyacı hızla artarken, doğal enerji kaynaklarının ise hızla tükendiğini belirterek, "En önemli tedbir, kaynakların etkin şekilde kullanımıdır. Kaynaklarımızın verimli kullanılamadığı bir gerçektir. Türkiye'de enerji, OECD ülkelerine göre 2 kat verimsiz kullanılmaktadır. Bu açıdan özellikle En-Ver gibi projeler önemlidir. Bu konuda MÜSİAD olarak, üzerimize düşeni yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bugün petrol, doğalgaz kullanımı ve elektrik üretiminde dışa bağımlı olduğunun altını çizen Vardan, "Kendi kaynaklarımızın kullanılması yönünde atılan adımlar sevindiricidir. Yenilenebilir enerji yatırımlarının artması, dışa bağımlılığın azaltılması yönünden önemlidir. Nükleer santrallerin kurulması ve işletilmesiyle ilgili kanun da isabetli olmuştur. Ancak, inşaat sürecinin gecikmemesi için bu çalışmalar tek merkezden yönetilmelidir" dedi.

Vardan, daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler'e, 28 şube başkanının hazırladığı raporu sundu. Bakan Güler de, Büyükşehir Belediye Başkanı Durak'a, şehrin yer altı kaynaklarıyla ilgili hazırlanan haritaları verdi. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 13:50:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?