4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Güney Rotary'ye Onko'dan brifing

Güney Rotary Kulübü Dönem Başkanı Rıfat Birsel ve beraberindeki heyet, kanser tedavisinde Çukurova’nın en büyük tıp merkezi konumunda bulunan Onko’yu ziyaret ederek, gelişen son teknoloji konusunda Onko Yönetim Kurulu üyesi Dr. Fatma Akdoğan’dan brifing aldılar.

Dünya tıp alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek tüm donanımını yenileyen Onko, radyoterapi alanındaki en gelişmiş teknoloji ürünü cihazlar olan 3 boyutlu bilgisayarlı konformal planlama ve lineer akseratör tedavi üniteleri ile hastalarına büyük bir titizlikle hizmet veriyor.

Bilgisayarlı tomografi, bilgisayarlı planlama ve lineer akselaratör cihazlarından oluşan bir kompleksle, 3-boyutlu konformal tedavi yapılabilen Adana Onko’da tedavi başlangıcında hastadan alınan görüntüler planlama ünitesine aktarılıyor. Elde edilen görüntülerde tümör, tümörün geliştiği organ ve lenfatik uzanımları ve normal organlar belirlenerek planlamada tümöre, en yüksek doz radyoterapi, konusunda uzman doktorlar tarafından uygulanıyor.

Dr. Fatma Akdoğan tedavide kullanılan Lineer akseleratör cihazının düşük ve yüksek enerjili olmak üzere 2 farklı (x) ışını ile tedavi uyguladıklarını belirtti. Ayrıca Lineer akseleratör de bulunan farklı derinliklere inebilen elektron enerjileri ile de yüzeyel tümörleri tedavi edebildiklerini sözlerine ekledi.

Güney Rotary Kulübü üyelerine merkezlerindeki en son teknoloji hakkında brifing veren Dr. Fatma Akdoğan, vücudumuzdaki bazı sıradan belirtiler kanserin erken habercisi olabileceğini belirterek, “Bağırsak kanserinin en sık belirtisi gizli kanama denilen ancak testlerde saptanan makattan kanamadır. Boyunda koltuk altında veya kasıklarda ele gelen bezeler lenfoma habercisi olabilir. Memede ele gelen şişlik, kitle meme kanseri için bize uyarıcı olabilir. Ciltte yer alan uzun süre geçmeyen yaralar, rengi-şekli-sınırları değişen benler cilt kanseri habercisi olabilir. Uzun süren geçmeyen öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı akciğer kanseri için haberci olabilir. Kilo kaybı bir çok kanser türü ile birlikte bulunabilir. 40-50 yaşlarında başlayan baş ağrısı beyin kanserleri için uyarıcı olabilir. Ancak bazı kanserler de hemen hiç belirti vermeyebilir. Örneğin over kanseri hiç belirti vermeyebilir bu nedenle genellikle geç evrelerde saptanabilir. Bütün bu nedenlerle düzenli olarak uzman sağlık kuruluşlarında kontrol yaptırmak kanserin erken teşhisinde çok önemlidir” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 13:29:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?