2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

'Güveyi Hamamı' geleneği sürüyor

Şanlıurfalı gençlerin düğün öncesi düzenlediği "Güveyi Hamamı" (Damat Hamamı) geleneği sürüyor.

Adana'da yaşayan Müslüm Büyükabacı (22) için geleneklere göre hamamda "Güveyi Gecesi" düzenlendi. Büyükabacı, Seyhan Şanlıurfalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin organizasyonu ile 400 yıllık tarihi Irmak Hamamı'nda gerçekleştirilen kına gecesiyle evlilik yolunda adım attı. Damadın yakınları geceye büyük ilgi gösterdi.

Peştamallarını giyerek hamamda yerini alan davetliler, sıra gecesi ekibinin türkülerine eşlik edip halay çektiler. Gecede ayrıca Şanlıurfa'nın geleneksel yemekleri arasında yer alan çiğköfte de yoğruldu. Hazırlanan çiğköfte, geceye katılan davetlilere ikram edildi. Hamamda berber tarafından tıraşı yapılan damat, davetlilerden birinin oyun eşliğinde getirdiği kahveyi içtikten sonra halaya katıldı.
Büşra Kaplamacı (21) ile evlenmeye hazırlanan Müslüm Büyükabacı, mutluluğunu dile getirirken, "Sevinçliyim. Allah nasip ederse haftaya düğünüm olacak. İnşallah herkese nasip olur" dedi.

Seyhan Şanlıurfalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ve damadın kirvesi olan Ahmet Tatlı ise, Şanlıurfa'da devam eden geleneklerini burada da sürdürmek istediklerini söyledi. Tatlı, "Geleneklerimize göre damadı bir iki gün önceden hamama getirir, tıraşını ve banyosunu yaptırıp, kınasını yakar böylece düğüne hazırlarız. Bu geleneğe 'Damat Hamamı' denir. Şanlıurfa'da damada 'Güveyi' denildiği için de 'Güveyi Hamamı' olarak da bilinir. Bu, bir nevi bekarlığa veda partisi gibidir" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 11:25:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?