1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Güz karpuzu sofralarda

Çukurova yöresinde yaklaşık 10 bin dönüm alanda hasadı yapılan güz karpuzu, market ve manav reyonlarında kilogramı 3 liraya alıcı bulurken, bir bölümü de kış aylarına kadar samanda bekletiliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin karpuz üretiminin dörtte birinin karşılandığı Çukurova yöresinde bu yıl normal hasat döneminde 100 bin dönüm alanda yaklaşık 850 bin ton ürün toplandığını söyledi.

Türkiye genelinde yıllık 4 milyon ton civarında olan karpuz üretiminde Adana'nın ilk sırada yer aldığını belirten Yeter, aynı zamanda kumul alana sahip Tuzla'nın da ülke genelinde ilk hasadın yapıldığı belde olduğunu ifade etti.

Yeter, kabak aşılı da olsa ürünün lezzet bakımından değer kaybetmemesi açısından zamanında hasadının yapılması gerektiğine dikkati çekerek, "Bazı ürünler gibi karpuzda da daha fazla para kazanmak adına erken hasat yapılıyor ancak bu durumda tüketici aldığı ürünü ağız tadıyla tüketmek yerine, çöpe atmak zorunda kalıyor. Karpuzun tadını kaçırmamak için zamanında hasat en doğrusu" dedi.

Çukurova'da, her yıl yaklaşık 10 bin dönüm alanda güz karpuzu üretimi yapıldığını bildiren Yeter, hasadı tamamlanan ürünün merkit ve manavlarda kilogramı 3 liraya alıcı bulduğunu söyledi.

Yeter, güz karpuzunun bir bölümünün de otellerde konaklayan müşterilerle hamile kadınlar için kış aylarına kadar samanda bekletildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Temmuzda ekilen, eylül sonlarına doğru hasadı yapılan güz karpuzunun her biri 4-5 kilogramı, fiyatı ise 15 lirayı buluyor. Uygun koşullarda saklanan ürünün raf ömrü ise ortalama bir ay. Fazla getirisi ve ihracat pazarı da olmadığı için güz karpuzu yaygın ekilmiyor. Kışın narenciyenin daha çok tercih edilmesi de bu ürüne talebi azaltıyor. Bu dönemin karpuzu, daha çok oteller ve aşeren hamile kadınlar için revaçta oluyor."

AA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2013 Cumartesi 12:39:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?