3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Hacı adaylarına 'kategori' şartı

Hacıların kutsal topraklarda yer problemi çekmemeleri için bu yıl ilk kez "Otel, müstakil ev ve normal yemekli" uygulaması başlatıldığı, ön kayıt yaptıran hacı adaylarının bu 3 kategoriden birini mutlaka seçmesi gerektiği bildirildi.

Adana Müftüsü Mehmet Barış, yaptığı açıklamada, Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu'nun, 2008 yılı hac organizasyonu ile ilgili genel kriterleri görüşmek üzere mart ayının başında toplandığını, bu toplantılarda; 2008 yılı hac ön kayıtları ve kurası ile hac ücretlerinin istişare edilerek karara bağlandığını ve hacıların kutsal topraklarda rahat etmesi için önemli kararlar aldığını belirtti.

Hedefin hizmet kalitesini yükseltmek olduğunu ifade eden Barış, Kurul'un, son birkaç yıldan bu yana aldığı kararlarla hac organizasyonundaki hizmet kalitesini sürekli yükseltmeye çalıştığını vurgulayarak, "Böylece son 2 yıldan bu yana bütün hacılarımıza yemek verme imkanı sağlanmıştır. Diğer taraftan hac kategorilerini geliştirerek isteyenlere normal yemekli, müstakil odalı veya otel tiplerinden biriyle hac yapma ortamı hazırlanmıştır. Ayrıca, kontenjan nedeniyle ikinci kez hacca gitmek mümkün olmadığından, haccın imkanlar ölçüsünde daha önce hacca gitmemiş eş ve diğer akrabalarla birlikte yapılması teşvik edilmiştir. Bu uygulama sonucu her yıl eş, anne ve baba gibi yakınlarıyla gidenlerin sayısında önemli artışlar olmuştur" dedi.

Bu yıl alınan diğer önemli bir kararın da hacı adaylarına katagori seçeneği verilmesi olduğuna dikkat çeken Barış, şunları kaydetti:

"Buna göre; normal yemekli-1. tipte en fazla 5, normal yemekli-2. tip ve 3. tipte ise en fazla 7 kişi bir arada kalabilecek şekilde planlama yapılmıştır. Bu uygulama ile kısmen de olsa normal tip hacıların yerleşiminde bir rahatlama olacaktır. Diğer bir ifade ile bu sayı her yıl kademeli bir şekilde azaltılarak, ileride bütün hacılarımızın eşleriyle birlikte müstakil odalarda kalmasının yolları zorlanacaktır."

Ayrıca, bu yıl hacıların yer problemi çekmemeleri için ön kayıt sırasında 3 kategori seçeneği verilerek, bu katagorilerden birini seçmelerinin istendiğini kaydeden Barış, "İster kayıt yeniletme ister ön kayıt yaptırma şeklinde olsun başvuru esnasında adaylar, tercih ettikleri hac kategorisini açıkça belirteceklerdir. Bu durumda herkes kayıt anında 'otel, müstakil odalı ve normal yemekli' kategorilerinden birini tercih etmek zorundadır. Zira gerekli planlamanın yapılabilmesi için önceden kimin hangi hac tipini tercih edeceğinin bilinmesine ihtiyaç vardır. Kategoriler arasında üstten alta geçiş imkanı verilmeyecektir. Bunun için de bütün adayların kategori seçiminde dikkatli olması gerekmektedir" diye konuştu.

Hac kategorileri ve ücretlerinin ise; normal yemekli 1. tipin 2 bin 200, normal yemekli 2. tipin 2 bin 50, normal yemekli 3. tipin bin 950, müstakil odalı 1. tipin 3 bin 750, müstakil odalı 2. tipin 3 bin 450, müstakil odalı 3. tipin 3 bin 150, müstakil odalı 4. tipin ise 2 bin 650 euro olarak belirlendiğine işaret eden Barış, otel kategorilerinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da otellerin Harem'e olan yakınlığı ve hizmet kalitesine göre belirleneceğini, böylece vatandaşların kayıt esnasında istediği kategoriyi serbestçe belirleme imkanını bulacaklarını kaydetti.

Barış, 12 Mart'ta başlayan ön kayıtların 27 Mart 2008 tarihinde son bulacağını, geçen yıldan bekleyenlerin de kayıt yeniletme imkanı olduğunu, kayıt yeniletme ve ön kayıtlar tamamlandıktan sonra hacı adaylarını tercih ettikleri kategorilere göre sıralamaya koymak ve sadece 2008 yılı için geçerli olmak üzere 4 Nisan 2008 tarihinde bilgisayar ortamında, basın ve kamuoyu huzurunda kura çekimi yapılacağını, alınacak kontenjana göre de sıra gözetilerek kesin kayıt yapılacağını belirtti. Ön kayıt yaptıranlardan çeşitli masraflar için 15 YTL alındığını, kayıt yeniletenlerden ise bu meblağın tahsil edilmediğini vurgulayan Barış, böylece her iki kayıt türü arasında eşitlik sağlanmış olacağını, bu durumda kontenjana göre hacca gitmeye hak kazananların 8-22 Nisan 2008 tarihleri arasında kesin kayıtlarını yaptıracaklarını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 10:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?