4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Halkbank'tan 1,5 milyar TL kredi

Halkbank KOBİ Pazarlara Daire Başkanı İsmet Gergerli, kriz döneminde yaklaşık 11 bin firmaya 1.5 milyar TL kredi verdiklerin belirterek, "Kasım 2008-Mayıs 2009 tarihleri arasında da 4 bin 500 yeni firmaya 605 milyon TL kredi verdik" dedi.

Halkbank KOBİ Pazarlara Daire Başkanı İsmet Gergerli, reel sektörü canlı tutabilmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başta olmak üzere şimdiye kadar 20 oda ve borsa ile protokol imzaladıklarını söyledi.

Gergerli, bu anlaşmalar sonucunda meslek birliklerinden Halkbankası'na aktarılan 323 milyon TL ile bankanın kaynaklarından kullandırılan ilave kredilerle birlikte krizin başlamasından bugüne kadar yaklaşık 11 bin firmaya 1.5 milyar TL kredi kullandırdıklarını kaydetti.

Kriz ortamında bankaların kredi vermekten çekindiği ve verdiği kredide faiz oranlarını yüksek tuttuğu bir dönemde çok uygun koşullarda kredi verdiklerini anlatan Gergerli, "Halkbank krizin etkilerinin daha çok görülmeye başlandığı 2008 yılının son çeyreğinde bile hiçbir zaman kredilerini kesme eğiliminde olmamıştır. Bankamız 2008 yılının Kasım ayında meslek birlikleriyle imzalamaya başladığımız yeni kredi protokolleri kapsamında kullandırdığı kredilerle Mayıs ayı ilk haftası itibariyle 4 bin 500 yeni firmayı müşteri
portföyüne ekledi. Bu yeni firmalara toplam 605 milyon TL tutarında kredi verildi. Müşterilerimize ve meslek birliklerine verilen kredilere bundan sonra da devam edecek" diye konuştu.

Halkbank'ın kriz döneminde firmalara kredi vermesinin yanı sıra onların eski borçlarına yönelikte adımlar attığına dikkat çeken Gergerli, şunları kaydetti:
"1 Nisan 2009 tarihi itibariyle sorunlu kredi borçları için başlattığı borç yapılandırma programına başvurular devam ediyor. Temmuz ayına kadar da devam edecek. Çok ciddi bir kampanya. Çünkü, geçmişte sorunlu olmuş kredi faiz oranlarını tekrar vadelendirme anlamında da imkanları olumlu anlamda zorladık. Bu dönemde eğer borçlularımız borçlarını ödemek istiyorsa bu fırsatı kaçırmasınlar diyoruz. Mutlaka en yakın şubemize başvursunlar. Bu sadece firmalar için değil bireyler için de, tüketici kredileri ve konut kredilerinde ve firmalar için de geçerli olan bir kampanya. Yapılandırma programı kampanyası başarılı devam ediyor."

Gergerli, 2008 sonu rakamlarında toplam kredilerde yüzde 42'lik bir artış yakaladıklarını, son çeyrekte piyasaların gerilediği bir dönemde Halkbank'ın ivmeyle kapatmasının olumlu olduğunu kaydetti. Gergerli, krize rağmen hayatın devam ettiğini unutmadan dalgalı dönemlerin geçici olduğunu düşünüp, herkesin önüne bakması gerektiğini, son zamanlarda biraz rahatlamanın da artık firmaların önüne bakmaya başlamasından kaynaklandığını söyledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 09:58:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?