2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Hamside fiyat tavan yaptı

Adana'da sezonun başlamasının ardından kilosu 1 YTL'ye kadar düşen hamsinin fiyatı 5 YTL'ye yükseldi.

Karadeniz ve diğer bölgelerde 1 Eylül'de başlayan sezonun ardından kilosu 1 YTL'ye düşen hamsinin fiyatı Kurban Bayramı'ndan sonra artmaya başlayarak 5 YTL'ye çıktı. Adana'da 15 yıldır balıkçılık Mehmet Özbek (40), ilk kez avlanma mevsiminin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen hamsinin fiyatının düşmediğini söyledi. Hamsinin sezon başında yüksek fiyattan satıldığını ancak daha sonraki dönemlerde 1 YTL'ye kadar düştüğünü ifade eden Özbek, "Balıkçılık hayatımda hamsinin ilk kez bu kadar uzun süre yüksek fiyatta kaldığını görüyorum. Bu yıl hamsi bir türlü 5 YTL'nin altına düşmedi. Bunun en büyük sebebi hamsinin az oluşudur" dedi.

Hamsinin, Karadeniz'de deniz suyu sıcaklığının yüksek olması nedeniyle dağınık sürüler halinde ve açıkta dolaştığını, bu nedenle hamsi avının verimli olmadığını belirten Özbek, "Şu an ne Türkiye, ne de Gürcistan kıyılarında avlanabilecek yoğunlukta hamsi sürüsü bulunmuyor. Ancak deniz suyu sıcaklığı elverişli hale gelse dahi bu tarihten sonra hamsi avının verimli olacağını tahmin etmiyorum. Son günlerde havaların soğuk gitmesi de hamsi sayısını artırmayacak" diye konuştu.

Kış aylarında özellikle akşamları sofraların vazgeçilmezi olan Hamsi'ye bu yıl vatandaşların fiyattan dolayı talep göstermediğini vurgulayan Özbek, "Bu yıl av bereketli geçmeyince vatandaşlar doyasıya hamsi yiyemedi. Önceki yıllar günlük 30-40 kilogram sattığımız hamsinin şimdi yüzüne bakan yok. Çünkü o zaman fiyatı 1 YTL idi. Ancak bu yıl hamsinin fiyatı boyunu aştı" dedi.

Müşterilerden Murat Güzelyüz ise hamsiyi kılçıksız olması ve ucuz olması nedeniyle tercih ettiklerini vurgulayarak, "Hamsiyi yemek diğer balıklara göre daha kolay oluyordu. Özellikle çocuklar kılçıklı balıkları yiyemiyor. Bu nedenle kışın haftada bir kez hamsi alıp tavada kızartıp yiyorduk. Ancak bu yıl hamsiye sadece bakıyoruz. Çünkü geçen yıl 1 YTL'den satılan hamsi bu yıl 5 YTL olmuş. Hamsi'nin kılçığı batmıyor ama fiyatı batıyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 10:40:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?