29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Hasat bitti düğün arttı

Yazla birlikte üreticilerin mahsulünü hasat edip sattığı, gurbetçilerin dönüş yaptığı Adana'da Haziran ayında bin 2 çift dünya evine girdi. Çiftler, evlilik masrafı için en az 25 bin YTL'yi gözden çıkarıyor.


Adana Valiliği, Seyhan Belediyesi ve Yüreğir Belediyesi Evlendirme Memurluğu'ndan alınan bilgiye göre, 1-30 Haziran 2007 tarihleri arasında toplam bin 2 çift dünya evine girdi.


Adana Valiliğinde 206, Seyhan Belediyesi'nde 550 ve Yüreğir Belediyesi'nde de 246 kişi nikah kıydırdı.

 
Son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdeddin'in torununun torunu Mesude Evliyazade ile Adanalı Zaimoğlu ailesinin varisi Tolga Zaimoğlu'nun da dünya evine girdiği Adana'da yazla birlikte çiftçilerin ürünlerini hasat edip satması ve gurbetçilerin memleketlerine dönmesiyle düğünlerin de arttığı bildirildi.


Yüreğir Belediyesi Evlendirme Dairesi Müdürü İhsan Elbistan, yaz aylarında düğünlerin artmasının en büyük etkenin, çiftçinin ürününü hasat edip satarak paraya kavuşması olduğunu söyleyerek, "Çiftçi kış boyu çalışıp ürününü yazın hasat ediyor. Hasattan sonra çiftçinin cebi para görüyor ve onun içinde kızına oğluna eşyasını alıp yazın evlendiriyor. Diğer bir sebebi ise gurbetçilerimiz düğünlerini memleketlerinde yapmak için özellikle yaz aylarını seçiyorlar. Ayrıca yaylaya çıkan vatandaşlar ya da tatile giden vatandaşlar da düğün yapmak için Haziran ayını seçiyor" dedi.


Bu arada, dünya evine girmek isteyen çiftlerin düğün masrafları için de 25 bin YTL'yi gözden çıkarmaları gerektiği belirtildi.
Anadolu'da ilk etapta bir gencin evlenmesi için takı ve eşyaların ortalama fiyatları şöyle:
"Takılar 6 bin YTL, yemek odası 3 bin 500 YTL, yatak odası 3 bin 500 YTL, koltuk takımı 2 bin 300 YTL, buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, televizyon ve bulaşık makinesi gibi beyaz eşya takımı 6 bin 500 YTL, gelinlik 600 YTL, iki çift ayakkabı 200 YTL, düğün salonu 500 YTL, diğer giderler 2 bin 500 YTL."


Adana yöresinde ev eşyasında yatak odası takımını kız tarafı karşılasa da damat, karşı taraftan zorunlu olarak alınması istenen çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı, televizyon, oturma grubu, yemek odası, halılar ve küçük eşyalar için de 15 bin 800 YTL harcıyor. Takılar ve ev eşyasının yanı sıra alınacak çeşitli hediyeler, düğün salonu için harcanacak para, düğün yemeği, kuaför masrafları, bahşişler, gelin arabasının süslenmesiyle birlikte evliliğin maliyeti en az 25 bin YTL'yi buluyor.

 
Düğünlerin artmasıyla birlikte düğün salonu, gelinlik ve damatlık satış yerleri ile fotoğrafçılarda da işler açıldı. Düğün salonlarında ise bu aylarda boş yer bulmak çok zor. Aylar öncesinden randevu almak gerekiyor. Düğün salonları 200'den 4 bin YTL'ye kadar fiyatla kiralanabiliyor.


Gelinlik konusunda ise yine atölyelere aylar öncesinden sipariş vermek gerekiyor. Gelinlik fiyatları da 500 YTL'den 2.5 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Gelinlikçiler, kış aylarına oranla satışların yüzde 300 arttığını söylüyor. Damatlıklar ise 200 ile bin YTL arasında değişiyor. Evlenecek çiftin fotoğraf ve video çekimi için de en az 400 YTL ayırması gerekiyor.

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2007 Perşembe 12:52:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?