4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Hasta hakları kültürü yerleşiyor

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, Adana’da her hastanede hasta hakları birim ve kurullarının oluşturulduğunu, müdürlük bünyesinde de 4 yıla yakın bir süredir Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü’nün hizmet verdiğini söyledi.

Çatak, yaptığı açıklamada, hasta haklarını önemsediğini, vatandaşların sağlık konusundaki şikayetlerini Hastane Hasta Hakları Birimlerine, saglik.gov.tr adresi, 155 Başbakanlık İletişim Merkezine ve 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezine yapabileceklerini ifade etti. Çatak, Hasta Hakları Birimlerine başvuruda bulunan hasta ve hasta yakınlarının 2007 yılında 4 bin 212, 2008 yılında ise 5 bin 308 kişinin sorununun yerinde çözüldüğünü bildirdi.

Sağlık Müdürü Çatak, vatandaşlardan gelen tüm şikayetlerin değerlendirildiğine de dikkat çekerek şunları söyledi: “Geçen yıl Hasta Hakları Kurulu'nda 446 şikayet görüşülerek sonuçlandırılmıştır. Bunlardan 48 şikayet başvurusu “Hasta Hakları İhlali Var” şeklinde değerlendirilmiştir. Konu hakkında gerekli işlemlerin yapılması amacıyla söz konusu şikayetler hastane idaresine ulaştırılmıştır. Hasta Hakları Birimlerimiz sadece şikayet başvurularının alındığı ve görüşüldüğü birimler olmayıp aynı zamanda hastane çalışanlarına hasta ve hasta yakınlarının teşekkür dilekçeleri de ulaşmaktadır. Bu dilekçelere istinaden oluşturulan liste bakanlığımız internet sitesi üzerinden yayınlandığı gibi müdürlüğümüz internet sitesi üzerinden de yayınlanmaktadır. 2008 yılında hasta ve hasta yakınları tarafından yaklaşık olarak 800 çalışanımıza teşekkür edilmiştir.”

Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü ve Hasta Hakları Birim Sorumluları tarafından hasta hakları bilincinin topluma yaygınlaştırılması amacıyla özellikle okullar başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, Aile Sağlığı Merkezlerinin büyük bir kısmına gerek broşür dağıtılarak gerekse toplantılar düzenlenerek toplam 254 bin 916 kişiye Hasta Hakları Eğitimi verildiğini anlatan Çatak, 2009 yılı içerisinde de eğitimlerin aralıksız devam edeceğini kaydetti.

Hasta hakları konusunda hastanelerde görev yapan personelin de sürekli bu konuda eğitimden geçirildiğini 2 bin 615 hastane çalışanına hasta hakları eğitimi verildiğini belirten Çatak, “Hasta Hakları Kurullarında sadece şikayetlerin değerlendirilmesi yapılmayıp aynı zamanda hastaların daha iyi hizmet almalarını sağlayacak her türlü öneriler ortaya konulmakta ve görüşülmektedir. Bu öneriler hastane idaresine ve müdürlük koordinatörlüğüne iletilerek bu önerilerin yerine getirilip getirilmediği kontrol edilmektedir” dedi.

Çağlar Çatak, hastanelerdeki Hasta Hakları Uygulamaları ve Hastanelerdeki Hekim Seçme Uygulamalarının da denetlendiğini belirterek, hasta hakları kültürünün yerleşmesi için çeşitli etkinliklerin yapılacağını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 10:39:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?