4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Hasta olduğunu kanıtlayamıyor

Adana'da 1.5 ay önce yutkunma zorluğu nedeniyle hastaneye giden daha sonra 6 ayrı hastaneye başvuran Mehmet Kutar, teşhis konulamayınca "hastalığın psikolojik" diyerek geri gönderildi. Kutar, özel bir hastanede boğazında kitle olabileceği gerekçesiyle yatış verildi ancak ekonomik durumu iyi olmadığı için özel hastanede de tedavi olamadı.

İşçi emeklisi 69 yaşındaki Mehmet Kutar'ın hastane çilesi Mayıs ayında yutkunma zorluğu gerekçesiyle gittiği Çukurova Devlet Hastanesi'nde başladı. KBB uzmanları tarafından kontrol edilen Kutar'a bir teşhis konulmayarak, sorununun psikolojik olduğu kalp doktoruna görünmesi istendi. Kutar bunun üzerine Seyhan Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne gitti.

Burada da teşhis konulmayan Mehmet Kutar, Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edildi. 2 kez kontrolden geçirilen Mehmet Kutar'a, "sağlamsın" denildi. Adana
Devlet Hastanesi'nde de gastroloji uzmanına görünen Kutar, daha sonra Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'ne gitti. Kutar, burada da yer olmadığı gerekçesiyle hastaneye alınmadı. Son çare olarak özel bir sağlık merkezine giden Kutar'ın, yapılan biyopsi ve endoskopide boğazında bir kitle olduğu anlaşıldı. Tahlil sonuçlarıyla gittiği Yüreğir Başkent Hastanesi'nde tedavisi için yatış işlemi başlatılan Mehmet Kutar, masrafları karşılama imkanı olmadığı, tedavisini devlet hastanesinde yaptırmak istedi.

Yüreğir Başkent Hastanesi'nden aldığı belgelerle Çukurova Devlet Hastanesi'ne giden Mehmet Kutar'a, "Yatmanı gerektirecek bir durum yok. İlaçlarını evde kullanabilirsin" yanıtı verildi. Hastalığını kabul ettirinceye kadar birkaç kez fenalaştığı için Acil Servis'e kaldırılan Kutar, bu süre zarfında 15 kilo verirken, sağ gözünde de görme sorunu yaşamaya başladı. Yaşadığı sağlık sorununun yanında, hasta olduğunu kimseye kabul ettirememenin acısını yaşayan Kutar, "Senin sorunun psikolojik dediler. Sorunun psikolojik diye, hem benim hem de ailemin psikolojisini bozdular. Bu çileden kurtulmam için ölmem mi gerekiyor" dedi.

Kutar, 1.5 ayda 15 kilo verdiğini, hasta olduğunu doktorlardan başka herkesin anladığını, sürekli acile gitmek zorunda kaldığını belirterek, "Hastalığım artık gözüme vurdu. Suratım tamamen kaşınıyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. 1.5 ayda Adana'daki bütün hastaneleri gezdim. Bir çare bulamadım. Hiçbir şey yiyemiyorum. Bebek gibi biberonla besleniyorum. Mama yiyorum meyve suyu içiyorum. Ama doktorları hasta olduğuma inandıramadım" diye konuştu.

Yaklaşık 1.5 ay boyunca babasıyla birlikte hastane hastane dolaşan Güler Kutar ise, "Günlerce babamın hasta olduğunu kabul ettirmeye çalıştık. Sonunda başardık ama bu kez de tedavisinin hastane ortamında yapılması gerektiğini anlatamadık. Bir hastane, babamın yatarak tedavi görmesi gerektiğini söylüyor. Diğer hastane ise buna gerek yok diyor. Babam gözlerimizin önünde eriyip gidiyor ama biz hala bir hastaneye yatışını gerçekleştiremedik" diye konuştu.

Özel hastanelerin babasının yatması gerektiğini söylediğini, devlet hastanelerinin ise hastanın bir şeyi olmadığını anlatan Kutar, "Yüreğir Başkent Hastanesi babama yatış verdi. Ancak babam bir işçi emeklisi bu hastanenin masrafını karşılayamaz. Hastane günlüğüne 75 TL alırız bunun yanı sıra refakatçi parası, tahlil parasını alırız dediler. Hastane babanız hastaneden çıktıktan sonra masrafların yüzde 30'nu alırız dedi. Ne kadar masraf olacağını bilmediğimiz ve maddi gücümüz olmadığı için babamı hastaneye yatıramadık. Yüreğir Başkent'in yatış verdiği hastayı, devlet hastanesine getirdik. Yatmasına gerek yok dediler" dedi.

Babasının gözleri önünde eridiğini, doktorların bu duruma çok duyarsız kaldığını çoğu hastaneden kovulduklarını ileri süren Kutar, son çare olarak babasını Ortadoğu Hastanesi'ne götürdüklerini burada da ses tellerinden şüphelendiklerini vurgulayarak, "Buradan çıkacak tahlilleri bekliyoruz. Ses tellerinde ya da yemek borusunda bir sorun olduğunu sanıyorlar. Yemek borusunda kist olabileceğini tahmin ediyorlar" diye konuştu.

"HASTA TAHLİLLERİNE GÖRE HASTENE ALINACAK"

Adana İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, Mehmet Kutar'ın Çukurova Devlet Hastanesi'nde rahatsızlığının psikolojik nedenlerden kaynaklandığını ileri sürerek hastanın evine gönderildiğini doğruladı. Kemik, "Hastanelerimizde hastanın gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra yatışa gerek olmadığı anlaşıldığı için yatırılmamıştır. Şuanda Adana'da yoğun bakım ünitelerinde yer olmadığı için ilimize gelen hastaları Kayseri'ye yönlendiriyoruz" dedi.

Kemik, Kutar'ın Devlet Hastanesi'nden özel bir kliniğe sevk edildiğini ardından da kendi gücüyle Ortadoğu Hastanesi'ne gittiğini belirterek, "Ortadoğu Hastanesi'ndeki yapılan tahlil sonucuna göre hastayı hastaneye almayı düşünüyoruz. Hastanın yemek borusunda kist olduğunu tahmin ediyoruz. Eğer kist çıkarsa hastaneye alıp ameliyat yapacağız" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 11:53:54
Güncelleme :23 Haziran 2009 Salı 11:57:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?