4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Hastalar kriz mağduru

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde ekonomik kriz nedeniyle tahlil malzemeleri alınamadığı için hastalar tahlil yaptıramıyor. Bu nedenle 8 ay sonrasına gün verilen 1,5 yaşındaki gelişme geriliği hastalığı Asya Şahin'e ailesi tahlil yaptıramadı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı laboratuvarındaki malzeme eksikliği hastaları olumsuz yönde etkiliyor. Genetik kromozom analizi için aylar öncesinden randevu verilen hastalar, hastaneye geldiklerinde "Malzememiz yok, tahlilinizi yapamıyoruz" yanıtıyla evlerine geri gönderiliyor.

Antakya'da yaşayan ve tıp dilinde "Seckel Sendromu" olarak adlandırılan "gelişme geriliği" şüphesi konulan 1,5 yaşındaki kızları Asya ile birlikte 8 ay önce verilen randevu için ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ndeki Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Laboratuvarı'na gelen Cuma-Elif Şahin çifti de, malzeme eksikliğinden dolayı tahlil yapılamadığını öğrendi. Hiçbir yetkiliye ulaşamayan çift, eksik malzemenin ne zaman alınacağı ve tahlilin ne zaman olacağı konusunda bilgi alamadan Antakya'ya dönmek zorunda kaldı.

Seckel Sendromu şüphesinin Antakya Devlet Hastanesi'nde söylendiğini ve gerekli tahlilin bölgede sadece Balcalı Hastanesi'nde yapılmasından dolayı 3 Kasım 2008'de Adana'ya geldiklerini söyleyen Elif Şahin (41), "Bize 8 ay sonrası için gün verdiler. Hastaneye geldiğimizde (Malzememiz olmadığı için tahlil yapamıyoruz) dediler. Ne zaman olacağını sorduğumuzda ise kesin bir tarih veremeyeceklerini söylediler. Şimdi elimiz boş bir şekilde Antakya'ya dönüyoruz. Kızımın hastalığına hala bir teşhis konulmuş değil. Teşhis konulduktan sonra tedavide geç kalınırsa bunun hesabını kim verecek" dedi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Benhan Alper ise, bu yıl hastanenin birçok bölümünde ekonomik kriz nedeniyle tahlil malzemelerinin alınamadığını söyledi. Alper, 1,5 yaşındaki Asya Şahin'in hastalığı için gerekli tahlillerin yapılamamasının da ekonomik krizden dolayı tahlil malzemesinin alınamamasından kaynaklandığını belirterek, "Aile başka bir hastanede tahlil yaptırabilir. Bizim birçok bölümde ekonomik kriz nedeniyle malzeme sıkıntımız var. Bunu uzun zamandır aşamadık. Şu anda kriz nedeniyle malzeme alımları durdu. Tahlilleri bu nedenle yapamıyoruz" diye konuştu.

Alper, hastane olarak hastalara bütün hizmeti veremeyebileceklerini, bu nedenle sıkıntı yaşandığını sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 10:55:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?