3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Hastane kuyrukları sona erdi

Sağlıkta dönüşüm projesinin kademeli olarak hayata geçirilmesiyle birlikte eski SSK yeni Çukurova Devlet Hastanesi'nde kuyruk çilesinden kurtulan hastalar şimdi özel odalarda tedavi görüyor.

Çukurova Devlet Hastanesi Başhekimi Aşkım Tüfekçi, yaptığı açıklamada, sağlık ve sosyal güvenlik sistemindeki değişikliklerle farklı bir yapıya bürünen sağlık sisteminin köklü bir reform sürecinden geçtiğini söyledi.

Sağlık sisteminin son 5 yılda 2004 yılında ilaçta KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesi, sağlık hizmetlerinin tek çatı altında toplanması ve "hastanelerde herkese eşit, kolay ve etkili hizmet" ilkesiyle yola çıkılan uygulamada Emekli Sandığı mensubu veya Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) bağlı, Bağ-Kur'lu, yeşil kartlı ayrımı yapılmaksızın herkesin bütün kamu sağlık kuruluşlarından hizmet alabiliyor olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Tüfekçi, "Birleşmenin devamında sosyal sigortaları da tek çatı altında toplanması bu dönüşüm projesini tamamlayacak. Fotokopi, reçete tasdiki, SSK mensuplarının katkı paylarının hastanede tahsil edilmesi gibi gereksiz işlemleri kalktı. Dönüşümden sonra hasta muayene odalarının sayısı artırıldı" dedi.

Uygulamanın dolaylı olarak iyileştirdiği diğer bir alanın ise günlerce randevu almak veya ilaç temini için beklemekten şikayetçi SSK'ya bağlı hastalar olduğuna dikkat çeken Tüfekçi, "Daha önce hastalar ilaç alabilmek için hastanenin bahçesinde saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalıyordu. Ancak şimdi istediği eczaneden ilaç alabiliyor. Yine SSK'lı sadece bizim hastanemizde tedavi oluyordu. Ama şimdi Adana'daki bütün hastanelerden faydalanabiliyor. Hastalar artık kolaylıkla reçete yazdırıp dilediği eczaneden ilacını temin edebiliyor. Bu durum hastanemizde hizmet ve sağlık kalitesini artırdı" diye konuştu.

Adana'ya yıllardan bu yana hizmet eden 730 yatak kapasiteli Çukurova Devlet Hastanesi'nin sağlıkta dönüşüm projesiyle kaliteyi yakaladığını vurgulayan Tüfekçi, "148 uzman ve pratisyen hekimle birlikte planlı her gün 4 bin 500 hastaya bakıyoruz. Acil servise ise bir günde 600-700 hasta gelmekte. Kadın doğum ve kalp cerrahi dışında bütün müdahaleleri yapabiliyoruz. Yapılan yeniliklerle birlikte hizmet kalitesi artarken, mali disiplin geldi ve bir standart oluştu. Hekimin hastaya ayırdığı süre arttı.
Hekimlerin hastalara verdiği ameliyat süresi azaldı. Daha önce 3 ay 5 ay gibi uzun süre verilirken bu süre 1 aya hatta haftaya düştü. İlaç kuyruğu tamamen ortadan kalktı. Daha önce bir hekim başına 100-120 hasta düşerken şimdi bu sayı 65'e kadar düştü" diye konuştu.

Sağlıkta dönüşüm projesiyle hekimlerin ve hastane yönetiminin kendine ayırdığı zamanın arttığını bunun da kaliteyi getirdiğini hastaya daha iyi hizmeti nasıl verebilirizin sorgulandığını söyleyen Tüfekçi, şöyle devam etti:
"Bu kapsamda hastanemizde sürekli kalite artırmaya ve hastanemizde yatan hastaların daha kaliteli bir hastanede yatması için mücadele ettik. Bununla birlikte hastanemizde içerisinde buzdolabı, televizyon, kliması olan 28 özel oda yaptırdık. Hastalarımız bu odalarda kendi evlerinde gibi sanki hastane ortamında değilmiş gibi kalıyorlar. Ayrıca polikliniklerde numaratör sistemine geçilerek poliklinik önündeki yığılmaların ve haksızlığın önüne geçtik."

Çukurova Devlet Hastanesi'nde eşinin yanında refakatçi olarak kalan 70 yaşındaki Mehmet Kara ise Çukurova Devlet Hastanesi'ne yıllar önce geldiğini ancak o günle bugün yapılan hizmetin çok farklı olduğunu belirterek, "Eşimle sanki kendimi evimde hissediyorum. Doktorlar hemşireler onunla çok güzel ilgileniyor. Odasında televizyonu, buzdolabı her şeyi var" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 11:32:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?