1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Hastaneye alınmayan hükümlü öldü

HASTANEYE ALINMAYAN HÜKÜMLÜ ÖLDÜ

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki cezaevinde midesinden rahatsızlanarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne getirilen mahkum, hükümlü koğuşunda yer olmadığı gerekçesiyle gönderildiği İskenderun Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Edinilen bilgiye göre, İskenderun'da nakliyatçılık yapan ve 3 yıl önce iflas eden 6 çocuk babası Zakir Karaca (40), yine nakliyat işleri yaparken 45 gram eroinle yakalanınca yargılanmasının ardından 6 yıl 3 ay hapis cezası alarak İskenderun Cezaevi'nde yattı. 2 Şubat 2010 yılında cezaevine giren Karaca, burada mide rahatsızlığına yakalandı.

Rahatsızlandığı zaman önce cezaevinin revirine kaldırılan ve tedavi edilen Karaca'nın ağrıları artınca daha sonra Adana'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi

Balcalı Hastanesi Hükümlü Koğuşu'na getirilmek istendi. Ancak 7-8 kez Balcalı Hastanesi'ne getirilen Karaca burada acilde müdahale edildikten sonra hükümlü koğuşunda yer olmadığı gerekçesiyle hastaneye alınmadı.

Son olarak 5 Ocak 2010 günü rahatsızlanan Karaca, yine Balcalı Hastanesi'ne getirildi. Burada acilde kontrol edilen Karaca, hükümlü koğuşunda yer olmadığı gerekçesiyle İskenderun Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Burada yatarak tedavi altına alınan Karaca, 6 Ocak 2010 günü hayatını kaybetti. Karaca'nın ailesinin bu durumdan o öldükten sonra haberi olurken, Karaca'nın cenazesi otopsi yapılmak üzere Adana Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Karaca'nın cenazesini almaya gelen eniştesi Şahin Gümüş ise kayınbiraderinin iflas ettikten sonra bir hata yaparak cezaevine düştüğünü burada hastalandığını ancak hükümlü olduğu için kimsenin ilgilenmediğini bu nedenle öldüğünü ileri sürdü. Gümüş, Karaca'nın 7-8 kez Balcalı Hastanesi'ne götürüldüğünü ancak doğru düzgün bakılmadığını iddia ederek, "En son 5 Ocak günü Balcalı Hastanesi'ne götürülmüş ama 'yer yok' diye onu almamışlar. Askerlerde kayınbiraderimi İskenderun Devlet Hastanesi'ne getirmiş. Burada 1 gün bile kalmadan ölmüş" dedi.

Kayınbiraderinin ölümünden cezaevinin ve hastanenin sorumlu olduğunu ileri süren Gümüş, sorumlulardan davacı olacaklarını söyledi.

Balcalı Hastanesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada hastanın acilden 5 Ocak 2011 günü giriş yaptığı ve daha sonra gittiği, hükümlü koğuşları dolu olduğu için hastaneye alınmadığı bildirildi.

Halen cezaevlerinde 95 hasta hükümlünün bulunduğunu bildiren İHD Adana Şube Sekreteri ve Cezaevi Komisyon Sözcüsü Osman Kara, bu hastaların tahliye edilmediği gibi tedavilerinin de yapılmadığını öne sürdü. Cezaevlerindeki hasta hükümlülerinin hepsinin ölümcül hastalıklar taşıdığını ve önemli bir bölümünün kanser hastası olduğunu anlatan Kara, "Tedavileri yapılmıyor. Zaten cezaevleri koşullarında tedavilerinin yapılmaları da mümkün değil. Bu kişilerin tedavilerinin yapılabilmesi için tahliye edilmeleri gerekiyor. Tahliye edilmeleri için Cumhurbaşkanı'nın onayı gerekiyor. Cumhurbaşkanı da Adli Tıp Kurumu'nun verdiği rapora göre hareket ediyor. Ancak Adli Tıp Kurumu politik davranıyor. Adli Tıp Kurumu'nun verdiği raporlar politiktir ve bilimsellikten uzaktır" iddiasında bulundu.

HASTANEYE ALINMAYAN HÜKÜMLÜ ÖLDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2011 Pazar 12:58:01
Güncelleme :9 Ocak 2011 Pazar 14:05:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?