4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Havai fişek kısmen yasaklandı

Adana Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, akşam saat 21.30'dan sonra havai fişek atılmasının yasaklandığını, genel bir isteğin olması durumunda havai fişek atılmasının tamamen yasaklanabileceğini söyledi.

Kesmez, Hiltonsa Oteli'nde mahalle muhtarlarıyla bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ilk 5 büyük ilinde farklı zamanlarda çalıştığını, Adana'da iyi ve vasıflı bir kadro ile çalıştığını ifade etti.

Mahalle muhtarlarının her müdür yardımcısına direkt ulaşabileceğini belirten Kesmez, "Muhtarlar terör, kaçakçılık, asayişle ilgili muhtarlarımız gelip müdür yardımcılarımızla görüşebilir. Kapımız her zaman açık. Gelmezseniz üzülürüz. Biz geliriz, baskın yaparız, mahcup ederiz. Merkez amirlerin bir kısmı değişti. Amirin iyisi kötüsü olmaz. Herkes şevkle çalışacaktır. Siz bizi hizmete zorlayın. Ne ihtiyacınız varsa giderelim. Valimizle her gün asayiş toplantıları yapıyoruz. Orada tüm sorunları değerlendiriyoruz. Kendimizin çözemeyeceği bir şey varsa, diğer il müdürleriyle görüşürüz, olmadı vali beye aktarırız durumu. Elektrik, suyu, öğretmeni, imamı hepsi bizi ilgilendiriyor. İlgili daire amiri nezdinde çözmeye çalışırız. Muhatapsız bir konu kesinlikle kalmaz. Gerekirse polis merkezi amiriniz önünüze düşsün sorunu çözsün. Takip edin, bizi zorlayın çalıştırın. Bizim sizi zorlamamıza fırsat vermeden siz bizi zorlayın" dedi.

“HEDEFİMİZ SIFIR OLAY”

Emniyette bazı müdür yardımcıların 5-10 yıldır burada olduğunu, Adana'nın büyük ve hareketli bir kent olduğunu ancak olayların üstesinden geleceklerine dikkat çeken Kesmez şunları kaydetti:

"Zaman zaman medyatik oluyoruz. Ancak, diğer büyük illerde de bu olaylar oluyor. Hele İstanbul’da ne kadar olduğunu biliyoruz. Hiç olay olmazsa da normal değil diyorlar. Sağlıklı toplumda az bir olay olmalıdır. Aşırı olması iyi değil. Keşke hiç olay olmasa, biz de ekmeğimizi gidip başka meslekten yesek. Hedefimiz sıfır olay. Arkadaşlarımızla gece gündüz olayları nasıl önleriz azaltırız, nasıl çözeriz diye koşturuyoruz. Temel görevimiz olayları olmadan önlemek. Ona rağmen olay olduysa failini adalete teslim etmek. Sizin de mahallenizde sıkıntıları önceden görmeniz gerekir. Karı koca gelmiş olabilirler, ancak karı koca görümünde terör örgütü üyeleri var. Yaşlılar gelmiştir aciz midir, tek başına mı kalıyor, dışarı çıkamaz bir ekmeğe ihtiyacı olabilir. Nice yaşlılarımız var, bir günü aç geçirmiş, ekmek aldıramamıştır. Bütün mahallemizdeki insanlar tok mu bilemiyoruz. Sadece hırsızı, katili yakalayan teşkilat değiliz. Polis vatandaşın, can mal güvenliğini sağlar, adil ve acizlere yardımcı olur. Yeşil kartı ihtiyacı olanlara bizim aracılık yapmamız gerekir. Mahallenizin polisi, milli eğitm müdürü, sağlık müdürüsünüz. Valimiz nasıl bütün bakanların temsilcisi, siz de mahallede herkesin temsilcisisiniz. Emniyet müdürü olarak ben hepsinin temsilcisi değilim. Siz hepsinin temsilcisisiniz. Sizin de göreviniz zor, kolay değil."

“HAVAİ FİŞEĞİ TAMAMEN YASAKLAYABİLİRİZ”

Adana'da maç, doğum günü, düğün dernek diyerek bol miktarda silah atıldığını, kavgalarda bıçak kullanıldığını, çok sayıda havai fişek atıldığını vurgulayan Kesmez, "Bir arkadaşımız bıçaklanarak şehit oldu. Bıçak konusunda valinin de olurlarıyla çalışma yapacağız. Şehirde bıçakları yasaklayacağız. Bunun yanı sıra 21.30'dan sonra atılan havai fişeklere izin vermiyoruz artık. İzinli bile olsa suç işlemiş oluyor. Gerekirse ileride havai fişeği tamamen de yasaklayabiliriz. Ancak, genel bir isteğin olması gerekir. Bıçak konusunda da geç kalınmış karar diye başlık atıldı. Demek ki geç kalınmış, kamuoyu buna hazırlıklıymış" diye konuştu.

Mahallelerde hiç kimsenin burnunun kanamasını istemediklerinin altını çizen Kesmez şöyle devam etti:

"Müdahale ederken kimsenin burnu kanamasın istiyoruz. Gerekirse biz taş yiyelim ancak, çocuklarımızın burnu kanamasın. Terör örgütü, kadınlarımızı, çocuklarımızı kullanıyor. Bunların burnunun kanamasının istemiyoruz. Kandırılanlar er veya geç engellenecek. Terör olayları ilimizde cüzidir. 100 olayın 90'ı asayiş, 8'i kaçakçılık, 2'si toplumsal olaylar, binde 6'sı terör olayları. İlimizin fotoğrafı budur."
Kesmez, konuşmasının ardından mahalle muhtarlarının sorularına yanıt verdi.
Tahsilli Mahalle Muhtarı Resul Demir, en büyük sorunlarının parklarda uyuşturucu içilmesi olduğunu belirterek bu konuda nasıl bir önlem alınacağını sordu. Kesmez, "İçmek suç değil doğru, ancak, belirttiğiniz gibi arkasında kim var bu işi çözeceğiz. Bunları getirenleri çete kapsamına sokup cezaevine göndereceğiz" diye yanıt verdi.

Muhtarların kanallarda boğulma ile ilgili sorusu üzerini Kesmez şöyle yanıt verdi:
"40 kadar can kurtaran simidi aldık. Gezici arkadaşlarımız arasında can simidi var. 10-15 metre uzunluğunda iple can kurtaran simidi var arkadaşımızda. Hem gencimizi hem memurumuzu kurtaracağız. Aldığımız 40 tanenin bedeli 400-500 TL ancak, paha biçilmeyecek şekilde can kurtaracağız. Hedefimiz boğulma olaylarının tamamen önlenmesi."

Mehmet Salih Kesme, son olarak Ramazan ayı boyunca encümen kararıyla kahvehanelerin saat 03.00'e kadar, internet kafelerin ve Tekel büfelerinin 24.00’e kadar açık kalabileceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2009 Cuma 12:26:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?