29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Havuzlarda mantar tehlikesi!

ADANA Numune Hastanesi’nde görevli dermatoloji uzmanı Dr. Neşe Ölçücü, sıcakların artmasıyla birlikte yoğun ilgi gösterilen havuzlarda hijyene dikkat edilmemesinin mantar hastalığını artırdığını söyledi.


Mantar hastalığının ayak parmak aralarında, kasık, ense bölgesi gibi vücudun çeşitli yerlerinde sıklıkla görüldüğünü belirten Dr. Neşe Ölçücü, denizde de mantara neden olan mikroorganizmaların bulunduğunu, fakat havuzlarda bu riskin daha yüksek olduğunu hatırlattı. Mantarın kirli ve nemli ortamlarda üremeyi sevdiğini vurgulayan Dr. Ölçücü, “Mantar kirli ve nemli ortamlarda, eşyaların kişisel kullanılmaması durumunda mikrop yoluyla bulaşıyor. Kızarıklık, deride soyulma, beyaz kabuklanmalar, şiddetli kaşıntı, bulantı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Islak terlikler, ıslak kum, havuz kenarları, nem oranı yüksek yerler mantarı oluşumuna ve çoğalmasına zemin sağlar” dedi.

Hastalığın tedavisinin genellikle kremle lokal yapıldığını anlatan Dr. Ölçücü, ancak, çok yaygın deri enfeksiyonlarında ve tırnaklarda ağız yolu ile alınan mantar ilaçlarının daha etkin olduğunu, ilaçların düzenli kullanılmasının tedavi sürecinde, hastalığın tamamen bitmesinde önemli olduğunu kaydetti. Dr. Ölçücü, ayak parmak aralarının, koltuk altlarının iyi kurulanması gerektiğini sözlerine ekledi.


DHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2007 Salı 12:07:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?