2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Hazine arsasına yapılan pazar yıkıldı

Adana'da, Seyhan ilçe belediyesinin hazine arazisi üzerinde yapımına başladığı kapalı semt pazarı inşaatı, Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkılınca olay çıktı.

Esnaf, yıkım sırasında belediye görevlilerine saldırırken polis, bir belediye yetkilisini öfkeli esnafın elinden kaçırarak kurtardı.

Seyhan Belediyesi, 20 gün önce esnafın talebi üzerine Fatih Mahallesi Kuzey Kıyıboyu Caddesi üzerinde yıllardır semt pazarı olarak kullanılan alana kapalı semt pazarı yapmak için çalışmalara başladı. Alınan bilgiye göre; Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesine gönderdiği bir yazıda ilgili alanın hazine arazisi olduğunu, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yeşil alan olarak ayrıldığını, dolayısıyla hiçbir inşaat yapılamayacağını bildirdi.

Ancak, ilçe belediyesi uyarıya rağmen çalışmalara devam edince, Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, akşam saatlerinde kepçelerle gelerek semt pazarını yıkmaya başladı. Bunu gören pazar esnafı, taşlarla yıkım ekibine saldırdı. Olayda, belediye görevlileri kaçarken, kepçeler de atılan taşlardan zarar gördü. Esnaf, daha sonra olay yerine gelen Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerinin üzerine yürüdü.

Polis ekipleri, araya girerek olayların büyümesini engellemeye çalıştı. Öfkeli esnaf, bu defa ismi öğrenilemeyen bir Büyükşehir Belediyesi yetkilisinin üzerine yürüdü. Polis, belediye yetkilisini öfkeli esnafından elinden araçla kaçırarak kurtardı.
Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Muhlis Köse, konuyla ilgili kendilerine hiçbir uyarının gelmediğini öne sürerek, "Şu anda şoktayız. Neden yıkılıyor, bunun nedenini bir türlü anlayamıyoruz" dedi.

Köse, Adana'nın sıcak bir yer olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Adana, yazın aşırı sıcakların, kışın da aşırı yağışların olduğu bir yer. Şimdi; bugüne kadar kapatılmamış semt pazarlarını, Belediye Başkanımız Azim Öztürk'ün talimatıyla Seyhanlı'ya hizmet adına kapatmaya başladık. Ve startımızı da Fatih Semt Pazarı'ndan verdik. Birer birer, bütün semt pazarlarımızın üzerini kapatacaktık. Bu manzarayı şiddetle kınıyoruz."

Adana Pazarcılar Odası Başkanı Ahmet Akçay ise, yıkıma tepki göstererek, "Halka yapılan hizmetin halini görüyorsunuz. Başka birşey söylemeye gerek yok" diye konuştu.

"Biz yıllardan beri uğraştık, çalıştık, yaptık, bir belediye başkanımız bir pazar yerinin üstünü kapatmadı" diyen Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk'ün yanına gittik, konuştuk, yalvardık ve 5 tane semt pazarımızın üstünü kapatacaktı. Yapılan hizmetin bedelini görüyorsunuz."
Akçay, pazar yerini Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın yıktırdığını öne sürerek, "Büyükşehir Belediyesi'ne ait araçlar burada. 250 tane esnaf vardı. Yıkımla ilgili de hiçbir uyarı gelmedi" diye konuştu.

YEŞİL ALANA KAÇAK SEMT PAZARI

Edinilen bilgiye göre, olaylı şekilde yıkılan semt pazarı inşaatıyla ilgili alanın hikayesi şöyle:

17 Mart 2006 tarihinde Adana Büyükşehir Belediye Meclisi aldığı kararla o tarihe kadar açık semt pazarı olarak görünen alanı yeşil alan ilan etti. Ardından TOKİ ile Büyükşehir Belediyesi arasında 2 Mayıs 2006 tarihinde Fatih Mahallesi'nde söz konusu alanı da kapsayacak şekilde kentsel dönüşüm projesi için bir protokol yapıldı. Bu protokole bağlı olarak 24 Mart 2008 tarihinde projede yeşil alan olarak ayrılan alana hiçbir inşaat yapılamayacağına ilişkin tapuya şerh konuldu. TOKİ ile yapılan protokol gereği yeşil alan olarak muhafaza edilecek olan alana, Seyhan Belediyesi ruhsat alma gereği duymadan inşaat yapmaya başladı.

Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi inşaatla ilgili 23 Ağustos 2008 tarihinde yapı tadil zaptı tutanağı tuttu. Ardından ilçe belediyesine de Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen imzasıyla bir uyarı yazısı gönderdi. Buna rağmen inşaatın hızlanarak devam ettiğini tespit eden Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 775 sayılı Gecekondu Kanunu'na göre kanun gereği yeşil alana dönüştürülen ve protokol şartlarına göre de TOKİ'ye devredilmesi gereken alandaki ilçe belediyesine ait kaçak inşaatı yıktı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 15:53:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?