2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Hekimlere 'sigarayı bırakma' kursu

Adana'da, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tütün Kurulu ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanlığı işbirliğiyle, hekimlere yönelik "Sigara Bırakma ve Toplumsal Önemi Kursu" düzenlendi.

Seyhan Uygulama Merkezi Toplantı Salonu'ndaki kursta, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nafiz Bozdemir, "Sigaranın birey ve toplum sağlığı açısından önemi", "Sigarayı bırakmanın önemi" ve "Sigarayı bırakmada hekimlerin önemi" konularında bilgiler aktardı.

Adana Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nden Psikiyatrist Dr. Fikret Aldanmaz, "Genelde madde kullanımı ve bağımlılığının, özelde sigara kullanımı ve bağımlılığının psikolojik ve nörobiyolojik temelleri", Aile Hekimi Dr. Hatice Kurdak ve Dr Aslı Tunca, "Bağımlılık tedavisinde ilaçlar ve davranışsal destekler", Dr. Sevgi Özcan da "Beş basamaklı sigara bırakma müdahalesi ve pratiği" konularında bilgiler verdiler.

Kursun ikinci bölümünde ise Dr. Ersin Akpınar ve Dr. Nureddin Özdener, "Türkiye'de ve dünyada sigara tüketim eğilimleri", Dr. İrem Dündar ve Dr. Esra Saatçı, "Türkiye'de tütün kontrolünde son 30 yıldaki gelişmeler, mevzuat ve alt yapı" hakkında bilgiler sundular.

Bu arada, kurs katılımcıları, biri hekim diğeri hasta olacak ikililer oluşturup sigara bıraktırma pratiğini canlandırdı. Konuşmacılar, kursa katılan hekimlerin, "Sigarayı bırakmak istiyorum, ne yapmalıyım?" sorusunun yanıtını daha sistematik vereceklerini, hastalarına daha bilinçli yardım edeceklerini dile getirdiler.

.
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2008 Cumartesi 11:26:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?