4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Hem sağlığa hem keseye zarar

Her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğü, sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle de yılda 3 milyar dolar civarında sağlık harcaması yapıldığı bildirildi.

Acıbadem Adana Hastanesi Check Up Hekimi Dr. Obengül Ejder, yaptığı açıklamada, 17 milyon sigara içicisinin olduğu ülkemizde günde 40 milyon dolar sigaraya para harcandığını belirterek, "Her yıl 100 bin insanımız sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölüyor. Sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle yılda 3 milyar dolar civarında sağlık harcaması yapılıyor" dedi.

Sigara bağımlılığının; tedavi edilebilir, kronik bir hastalık olduğunu belirten Ejder, Acıbadem Adana Hastanesi Sağlıklı Yaşam Külübü” bünyesinde kurulan “Sigarayı Bıraktırma Merkezi”nde hem toplumu bilinçlendirmek ve özellikle sigara bağımlılığını önlemek için çalışmalar yapıldığını hem de sigara içenlerin bu bağımlılıktan kurtulmalarına yardımcı olunduğunu söyledi.

Bu konuda 10 yıllık deneyimini hastalarına aktaran Ejder, sigara kullanan kişilerin bağımlılıklarını araştırdıklarını belirtti. Ejder, bağımlılık tedavisinde başarının 3 temel anahtarının; fizyolojik, psikolojik ve davranışsal tedavi programı olduğunu vurguladı. Ejder, sigara bırakma tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

“Bağımlılığın fizyolojik tedavisinde, akupunktur noktalarına uygulanan lazer(soğuk lazer uygulaması) ile kan endorfin miktarında sağlanan artış; sigaranın çekilme semptomlarını azaltıyor. Sinirlilik, dikkatsizlik, mutsuzluk gibi yoksunluk semptomlarının oluşması önleniyor. Bağımlılığın psikolojik tedavisinde ise, kişiye sigarayı içme anlarının farkındalığı sağlanıyor. Bireysel ve aile danışmanlığı ile sigara bağımlılığından kurtulma sürecinde destek olunuyor. Davranışsal tedavide ise terapi yöntemiyle, yeni davranışlar ve yetenekler kazanılması amacıyla zihnin doğru yönetilmesi hastaya öğretiliyor.”

Her yıl 31 Mayıs günü tüm dünyada “Dünya Sigarasız Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlandığını hatırlatan Dr. Obengül Ejder, bu günle ilgili olarak iki farklı etkinlik gerçekleştireceklerini vurguladı. 30-31 Mayıs tarihleri arasında Real Alışveriş Merkezi'nden “Solunum Karbonmonoksit Ölçümü” yapılacağını belirten Ejder, 2 Haziran tarihinde hastanede gerçekleştirilecek olan panelde bağımlıları bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılacağını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 11:05:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?