4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Herşey çocuklarını okutmak için!

Mardin'den göç ederek Adana'ya yerleşen ve çocukluğundan beri tarlalarda çalıştığı için okuyamayan Mehmet Ağdemir, 6 çocuğundan 3'ünü okutabilmek için gece gündüz kağıt topluyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan sürekli göç alan Adana, göçle gelen vatandaşların çileli hayat hikayelerine tanıklık ediyor. 45 yıl önce ailesiyle birlikte Mardin'den Adana'nın Ceyhan ilçesine göç eden Mehmet Ağdemir, çocukken tarım işçiliği yaparak ailesinin geçimine yardımcı olduğu için hiç okuyamadı.
Akranları okula giderken kendisinin sürekli tarlalarda çalıştığını anlatan Ağdemir, "Hep okula gitmek istedim ama gidemedim. Okullar açıldığında mevsimlik işçi olarak tarlada çalışırdık. 10 kardeş olduğumuz için babam bizi okutamadı. Okumak, benim için hep bir hayal olarak kaldı" dedi.

Vatani görevini yaptıktan eşi Nazmiye (43) ile hayatını birleştirdiğini anlatan Ağdemir, "Evlendim ama yine işim yoktu. Tarlada orada burada çalışıyordum. Evlendikten sonra Ceyhan'dan Adana'ya geldim. Adana daha büyük olduğu için burada iş imkanı bulabilir miyim? diye düşündüm. Ama burada da iş bulamadım. Bu arada Melike (18), Melek (15), Bekir (16), Merve (12) Emre Can (9) Miraç (5) adlarında 6 tane çocuğum oldu" dedi.

Eşinin de kendisi gibi okuma yazma bilmediğini, kızları Melike ve Melek'in de ilköğretim 5. sınıftan sonra okula gidemediğini, oğlu Bekir'in de okulu bırakarak kağıt toplayıp aile bütçesine katkı sağladığını söyleyen Ağdemir, ancak diğer çocuklarımın okutmak için elinden geleni yapmaya çalıştığını ifade etti.
Bekir'in küçüklüğünden buyana avukat olmak istediğini belirten Ağdemir, "Oğlumun benimle aynı kaderi paylaşmaması için onun yerine kağıt toplamaya başladım. Ben okuyamadım sürünüyorum bari oğlum okusun ve hayatı kurtulsun. Şimdi sadece Bekir değil diğer çocuklarımın da okuması için gece-gündüz demeden kağıt topluyorum" diye konuştu.

Ağdemir, çocukları için gece-gündüz çalışmasına rağmen yılda 2.5 bin TL kira verdiğini, kağıt toplayarak günde 5 TL kazandığını bu kazancın çocukları okutmaya yetmediğini anlatan Ağdemir, "Özellikle Bekir'in okumasını çok istiyorum. Oğlum çok zeki. Onun okuyup avukat olmasını görmeyi çok istiyorum. Ancak sadece Bekir'i bile okutmaya maddi gücüm yetmeyecek. Ben sadece kağıt toplayarak oğlumu okutamayacağım. Ama en azından onun yerine kağıt toplayarak liseyi bitirmesine yardımcı oluyorum. Bu esnada diğer çocuklarımda okuyor. Ama liseden sonrasını okutmam çok zor. Ama çocuklarımı son nefesime kadar okutacağım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2009 Pazar 11:02:43
Güncelleme :3 Mayıs 2009 Pazar 11:31:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?