4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Hizmet ve ticaret sektörüne 'cansuyu'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan 2009 yılında esnaf ve sanatkarlara verilen desteklerin artırılacağını bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Kazım Barışık'a gönderdiği mektupta, küresel kriz nedeniyle alınan 30'a yakın önlemden sonra, bir önemli adım daha atılarak bu düzenlemenin 18 Şubat 2009 günü TBMM'de kabul edilen ve 'Torba Kanun' olarak nitelenen düzenlemeyle gerçekleştirildiğini bildirdi.

Reel sektörün ve genel olarak ekonominin kriz etkilerinden korunmasının, hükümet ve Sanayi Ticaret Bakanı olarak kendisinin de en önemli önceliği olduğuna işaret eden Çağlayan, "Bu çerçevede, sizlerle zaman zaman yaptığımız istişareler, bana ve Bakanlığıma yansıttığınız görüşleriniz, her zaman yol gösterici, destekleyici ve katkı sağlayıcı unsurlar olmuştur. Bakanlık olarak da önemli düzenleme hazırlıkları içerisindeyiz. Bunlardan ilkini, TBMM'de yasalaşan düzenleme ile gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu da, esnaf ve sanatkarlarımızın, odalara, odalarımızın birliklere ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonumuza olan aidat borçlarının asıllarının, 6 ay içinde ödenmesi halinde gecikme zamları alınmayacaktır. Bu düzenleme esnaf ve sanatkarımızı da, odalarımızı da ciddi anlamda rahatlatacak bir düzenlemedir" dedi.

Aynı kanunda geçici olarak yapılan bir düzenleme çerçevesinde de, likidite sıkışıklığı dikkate alınarak 31 Aralık 2009 tarihine kadar, çeklerin üzerinde yazılı keşide tarihinde ödenmesinin hükme bağlandığını da kaydeden Çağlayan, bu tarihten önce çekin ödenmesi için muhatap bankaya ibrazının da geçersiz sayılacağını belirtti.

Bu düzenlemelere ek olarak, KOSGEB'den esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lere yönelik sıfır ve düşük faizli 'Cansuyu' kredi desteği paketlerini önümüzdeki hafta açıklamaya başlayacaklarını ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:  "Bilindiği gibi, sosyal güvenlik ve vergi borcu bulunanların da mahsuplaşma yoluyla KOSGEB desteklerinden yararlanmalarının yolunu açtık. Şu anda TBMM gündeminde bulunan yasa tasarımızla da, sadece imalatçı esnaf ve sanatkar ile KOBİ'lere değil, hizmet ve ticaret sektörlerindeki esnaf ve sanatkar ile KOBİ'lerimize de KOSGEB destekleri verebileceğiz."

iha
Yayın Tarihi : 1 Mart 2009 Pazar 10:34:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?