4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Höyükten "Arkeolojik park"

Adana Valisi İlhan Atış, tarihi ilk çağlara dayanan "Tepebağ Höyüğü"nün 2 yılda ilk etapta 10 milyon TL harcanarak "Arkeolojik park" olacağını söyledi. Atış, mahallede bulunan 50 kadar ev sahibi için yasal dayanağı olmamasına rağmen bir çözüm üreteceklerini kaydetti.

Atış, yaptığı açıklamada, tarihi bilgilere göre ilk çağlardan beri yerleşim yeri olan "Tepebağ Höyüğü"nü de içinde barındıran ve tarihi kent dokusuyla göze çarpan Tepebağ Mahallesi'ndeki geleneksel yapılar ve toprak altındaki değerlerle ilgili ön araştırma yapıldıktan sonra "Arkeolojik park" yapılmasına karar verildiğini ifade etti.

Atış, Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Röle ve Anıtlar Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi'nin işbirliğiyle Tepebağ Mahallesi'ndeki tarihi değerlerin turizme kazandırılması için çalışmaların en kısa sürede başlayacağını belirtti.

Seyhan ve Yüreğir'i birbirine bağlayan dünyanın en eski köprüsünün de içinde yer aldığı bölgede 2 yıl içinde "arkeoloji parkı" kurulacağını belirten Atış, "Adana için bu çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Adana'nın tarihi, bu bölgede yatıyor. Bunu en eski tarihi değerleri ve yeni tarihi değerleri ile birlikte ortaya çıkartmalıyız. İlk etapta 2 yılda 10 milyon TL harcayarak bu parkı oluşturmaya çalışacağız. Mahalledeki Tepebağ Ortaokulu ve diğer tarihi dokular korunarak bir çalışma yapılacak" dedi

Tarihi mahalleye çalışma sonunda otel, çarşı, gezi alanları yapılacağını dikkat çeken Atış şunları kaydetti:

"Bunun yapılmasını aslında herkes istiyor ama bir adım atılmıyor. Ben bu adımı atıyorum. Burası Adana için çok önemli. Burasının biran önce gün yüzüne çıkartılarak turizme kavuşturulması lazım. Bu çalışma sonunda insanlar akşamları çocuklarını alıp burada gezintiye çıkacak. Gezi sırasında insanlar ilk çağlara kadar gidecek. Amacımız bölgenin uygun yerlerinin restorasyonunu yaparak turistlerin kültürümüzü yakından tanıyabileceği bir güzergah oluşturmak. Bu sayede Adana'ya gelenler mahallenin bir tarafından girdiğinde eski kent yaşantısını yakından görerek diğer tarafından çıkacak. Ayrıca, oluşturulacak butik evlerle de ziyaretçilere konaklama olanağının yaratılması gerektiğine inanıyoruz."

Atış, tarihi mahallenin otoparkçılar tarafından kuşatıldığını, bunların yanı sıra 51 tanede ev olduğunu vurgulayarak, "Tarihin üzerine otopark kurmuşlar. Bunlar olmaz. Tarihin ortaya çıkartılması lazım. Ev sahiplerinin ise hiçbir yasal dayanağı yok. Ancak Adanalılar beni tanır. Ben insanları sokağa atmam. İnsanların yasal dayanağı olmamasına rağmen bir çözüm bulacağız. İnsanlar evsiz kalmayacak. Çözüm üreteceğiz" diye konuştu.

Vali İlhan Atış, bu projeye Adana Büyükşehir Belediyesi'nin, Seyhan Belediyesi'nin Adana'da yaşayan herkesin destek vermesi gerektiğini, projenin Adana'nın geleceği için çok önemli olduğunu kaydetti.

"MAHALLELİ EVSİZ KALMAZSA TEPKİ GÖSTERMEZ"

Bu arada, Tepebağ Mahallesi muhtarı Süleyman Çeken, mahallelinin tek derdinin evsiz kalmak olduğunu belirterek, "Mahalleli evsiz kalmazsa projeye destek bile verir. Onları tek derdi başlarını sokacak bir ev bulabilmek. Burada çalışma başlarsa onlar evsiz kalabilir" dedi.

57 yıldır Tepabağ Mahallesi'nde yaşadığını anlatan Çeken, deprem sonrası zarar gören ama 11 yıldır bakımı yapılmayan evlerin yıkılmak üzere olduğunu ve tehlike saçtığını vurguladı.

Evinde 65 yıldır oturduğunu söyleyen 78 yaşındaki Şadiye Gökoğlu, çıkarılırsa gideceği bir yer olmadığını söyledi. Kendisinin yıkım kararı çıkan evinde büyüdüğünü, bütün çocuklarının da bu evde doğduğunu belirten Gökoğlu, "Benim belli bir gelirim yok. Beni evden çıkarmaları ölümüm demek" dedi.

Mahalle sakini 53 yaşındaki Muhittin Günçağ ise evini kesinlikle terk etmeyeceğini belirterek, "Evimden çıkarsam ailem ile ortada kalacağım. Bizi çıkarmaları için ya ev vermeliler, ya da bir ev alacak kadar para. Bunun dışında evimi ben 45 sene önce kendim yapmışım" diye konuştu.

"İLK ÇAĞLARDA KURULDU RAMAZANOĞLU DÖNEMİNDE YERLEŞİME AÇILDI"

Adana'nın merkezinde, bir zamanlar etrafı surlarla çevrili olan mahalle, yörenin ilk yerleşim yeri olan Tepebağ Höyüğü'nü de içinde barındırması Ramazanoğlu Beyliği döneminde yerleşime açılmasıyla Adana'nın sürekli kanayan yarası oldu. Yerleşim alanında 1495 yılında Ramazanoğlu Halil Bey'in yaptırdığı konakla başlayan yeni şehirleşme döneminde yapımı gerçekleştirilen evlerin çoğu ise 18'nci yüzyıldan kalma. Evlerin çoğu şemsiyeyi andıran geniş saçakları, yüksek tavanları ve cumbaları ile geçmişin nostaljik havasını günümüze taşıyor. Ünlü "Adana'nın Yolları Taştan" türküsüne ilham kaynağı olan daracık sokaklara açılan kanatlı kapılardan evin avlusuna girildiğinde, yüzlerce yıllık kültür ile karşılaşıyor. Ancak Adana depreminden sonra mahallede yıkılan ve bir daha yapılmayan evler tarihi mahalleyi harabe gibi gösteriyor.

Eski Çağlarda Adana Tarihi araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, Çukurova, Yontma Taş Devrinden bu yana yerleşim yeri oldu. Çukurova'nın en eski yerleşim merkezlerinden biri Tepebağ Höyüğü ilk çağlardan kalma. Höyükte rastlanan surlarla çevrili kent çekirdeği burada Neolitik çağda yaşayan kent dönemine ışık tutuyor. Tepebağ'ın güneyinde Taş Köprü'nün bitişiğinde eski kale yıktırılarak yerine Adana Kalesi yaptırılmış. Bu kaleyi daha sonra Mehmet Ali Paşa yıktırmış. 1553'te başlayan Ramd'fdndan kuşatıldığıazanoğulları devrinde, kent oldukça büyümüş ve bu dönemde Ulucami Tuzzhanı, Yağ Camii gibi eserler yapılmış.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 11:53:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
adanalı01 IP: 193.255.201.xxx Tarih : 2.07.2009 11:14:57

sayın Valim öncelikle böyle bir  çalışma başlattığınız  için size çok teşekkür ederim.Ben Adanalı olarak böyle bir imarın gelişmesi mutlu etti.başka şehirlere gittiğimizde o kadar güzel tarihi eserler var ki bizim şehrimizde böyle bir özellik yok arkadaşlarımı davet etmek istediğimde Adanada hiç bi özellik yok diyorlar.buda beni üzüyor tabii. Adana tarihi açıdan gelişmeli.park ve bahçeler heryerde vardır.birazda heykeller olsun tarihi gezecek yerlerimizi olsun istiyorum. Umarım onlarda olur. kolay gelsin iyi çalışmalar...