30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Hükümete çevre dostu öneri

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, ikinci el otomobillerin çevreye verdiği zarara dikkat çekerek, "Hükümete bizim uygulamakta olduğumuz eski teknoloji araçların alınarak yerine yeni gibi yapılmış çevre dostu araçların verilmesi projesini götürdük" dedi.

Orhon, yaptığı açıklamada, ikinci el otomobillerin çevreye çok fazla zarar verdiğini ifade etti. Bu zararı ortadan kaldırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Orhon, "ODD olarak hükümete gönderdiğimiz bir öneri, örnek çalışmamız var. Bu çalışma biraz daha geliştirilebilir, zaten bizim de arzumuz bunu görüşmek ve geliştirmek. Çevre kirliliğine çok olumsuz katkısı olan eski teknoloji ile üretilmiş çok araç var yollarda. Bunların trafikten çekilip, yerine yeni teknoloji ile üretilmiş, çevreye zararı olmayan gerek karbondioksit gerekse diğer zararlı maddeleri kriter olarak alarak böyle bir teşvik düzenlemesi istiyoruz" diye konuştu.

İkinci el pazarına yönelik teşvik istemi dışında kendilerinin de çalışması olduğuna dikkat çeken Orhon, şunları kaydetti:

"İkinci el otomobillerin güvenle alınabilmesi için bir organizasyon düzenliyoruz. Bu konuda yakın bir gelecekte duyuru yaparız. Bu araçları elden geçirip, yenileyip, dolayısıyla herşeyi tamamen incelenmiş olaraktan 160 noktada kontrol yapıyoruz. Yeni otomobilde olduğu gibi garantili olarak. Bunun soncu olarak ikinci el otomobiller eski teknolojiden kurtulup, çevreye zarar vermeyecek. Bu bizim için çok önemli."

Orhon, gelişmiş ülkelerde ikinci el pazarının, birinci el otomobilin 2-2.5 misli kadar olduğunu, Türkiye'de henüz bu seviyeye gelinmediğini, ancak Türkiye'de de bire bir pazar olduğunu tahmin ettiklerini, bu pazarın büyük bir kısmının organize olmayan şekilde geliştiğini vurguladı.

Sektörün ülke ekonomisini hep daha yukarıya taşımak için var olduğunu, ancak birçok düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirten Orhon, "Bunun bir kısmını özel sektör olarak bizim, bir kısmını da devletin yapması gerekiyor. Vergi düzeninin yine tamamen karbondioksit emisyonlarına ve petrol sarfiyatına göre yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Motor hacmine göre değil. Bütün araçların hem satın almada hem kullanımda motor hacmi yerine emisyon değerleri, karbondioksit emisyonları ve petrol sarfiyatı çevreye
kirliliği azaltacak şekilde olmasını arzuluyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2007 Cumartesi 10:46:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?