4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İlaç kullanımına dikkat!

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, son dönemlerde medyada sıkça bitkisel ve doğal kaynaklı ürünlerle ilgili reklamların yer aldığını belirterek, "Bitkisel ürünler masum ve zararsız değildir" dedi.

Bulut, yaptığı açıklamada, Türkiye'de bitkisel ve doğal kaynaklı ürünler konusunda önemli bir denetim eksikliği olduğunu belirterek, "Yakın zamanda bir zayıflama ürününde yaşanan ölüm vakası medyaya yansıdı. En tehlikeli sorun bu tür ürünlerin Tarım Bakanlığı'ndan ruhsatlandırılıyor olmasıdır. Böylesi önemli ürünler mutlaka Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlandırılmalı ve sadece eczanelerde satılmalıdır" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın denetim eksikliği nedeniyle ürünlerin internet üzerinden kolayca satıldığına dikkati çeken Bulut, içeriğindeki etken maddeler göz önüne alındığında doğal ürünlerin ilaç kadar tehlikeli olabileceğini kaydetti. Bulut, magazinsel reklamlarla bu ürünlerin satışının çoğaltılmasının ilerinde tehlikeli sonuçlara neden olacağını, sonuç olarak ilaçların da bitkisel ürün orijinli olduğunu vurguladı. İlaç kullanımıyla ilgili dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Bulut, ilaç kullanımında temel esasın hekimin ve eczacının uyarılarını dikkate almak olduğunu belirtti.

Bazı ilaçların besinlerle etkileşebildiğini, bu nedenle ilaçlarda aç ve tok gibi kullanım uyarıları olduğunu hatırlatan Bulut, "Bir ilacın hastalığı tedavi edebilmesi için uygun dozda, zamanında ve yeterince kullanılması gerekir. Özellikle zamanında kullanmak antibiyotik grubu ilaçlarda tedavinin en önemli noktasıdır. Türkiye'de ilaç ambalajlarının bir çoğunluğu bir tedaviliktir. Ancak evde kalan ilaçlardan anlaşılacağı üzere ülkemizde yaygın bir 'doğru ilaç kullanımı' olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu konuda hekimlerimize ve eczacılarımıza görev düşmektedir. Vatandaşların da ilaç çeşitliliği ve farklılığı nedeniyle kullanımları hakkında bilgi edinmeleri gerekir" dedi.

İlacın zehir olduğunu doğru kullanımında tedavi, yanlış kullanımında ise önemli hasarlara yol açabileceğini dile getiren Bulut, bazı ilaçların yan etkilerinin uzun süre sonra ortaya çıktığını ifade etti.

Bulut, ilaç kullanımıyla ilgili toplamda yanlış kanıların olduğuna söyleyerek, "Örneğin, bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler belli bir dönem sonra midede yan etkiye yol açabilir. Yine bilinçsizse ve uzun süre kullanılan ilaçlar ileri yaşlarda böbrek rahatsızlığına neden olabilir. Türkiye'de ve dünyada yanlış ilaç kullanımından dolayı ölüm vakalarına rastlanmıştır. Birçok ilacın yan etkisi gözle görünmez ve tetkik neticesinde çıkar" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 11:19:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?