3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

İlk turfanda karpuzu Bakan Eker tattı

Adana'nın Tuzla beldesinden getirilen sezonun ilk turfanda karpuzunu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tattı.

Gündemindeki tasarıları görüşmek üzere toplanan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonuna, Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesinden, serada yetişen karpuz ile kavun ve domates getirildi.

Karpuzun iyi olup olmadığını parmak uçları ve elleriyle karpuza vurarak anlamaya çalışan Bakan Eker ile Komisyon Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişci, daha sonra karpuzu kesti.

İlk kestiği karpuzun pembe çıkması üzerine Eker, ikinci karpuzu da kesti. Eker, karpuzdan kestiği parçayı bir gazeteciye, Kirişçi de Bakan Eker'e çatalıyla ikram etti.

Karpuz, daha sonra komisyon üyelerine de sunuldu.

“TÜRKİYE'DE 24 TARIM HAVZASI VAR”

Bakan Eker, Mayıs ayı olmasına karşın, turfanda bir karpuz için tadının oldukça iyi olduğunu dile getirdi.

Türkiye coğrafyasının, farklı iklim kuşakları ve tarım havzalarına imkan tanıdığını dile getiren Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Türkiye'de 24 tarım havzası bulunduğunu belirtti.

Bunlardan birinin Çukurova havzası olduğunu anlatan Mehdi Eker, “Tuzla Belediye Başkanımız, kendi beldesindeki ürünleri bize getiriyor. Bu, bizim zenginliğimiz. Bunları, dünya pazarlarına taşıyıp, rekabet yeteneğimizin gelişmesine, daha fazla ekonomik getiri elde etmemize yol açacak şekilde değerlendirmek, hepimizin görevi” diye konuştu.

Daha önce İran'dan sınır ticareti kapsamında karpuz geldiğini anımsatan Bakan Eker, artık Adana ve Çukurova'da da bu tür sebze ve meyve yetiştirilebildiğini söyledi.

“Tuzla karpuzunun, Diyarbakır karpuzuna benzeyip benzemediği” sorusu üzerine Eker, şekil olarak benzediğini ancak kilo olarak benzemediğini kaydetti.

10 MİLYAR DOLARLIK TARIM ÜRÜNÜ İHRACATI

Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu ifade eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, bunların büyük kısmının gıda maddelerinden oluştuğuna işaret etti.

Eker, “Türkiye'nin tarım ithalatı arttığı söyleniyor. Aslında artan ürünler daha çok tarımsal hammaddeler. Bunlar daha çok sanayi hammaddesi olarak kullanılıyor. Gıda maddeleri açısından, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatı, ithalatından en az 5 milyar dolar daha fazladır” dedi.

Komisyon Başkanı Kirişci de karpuzun, vitamin ve mineraller açısından besleyici özelliği olduğunu dile getirerek, önemli bir meyve olduğuna işaret etti.

Tuzla karpuzunun özelliklerini anlatan Kirişçi, karpuzun, yaklaşık 60 bin dekar alanda, örtü altında yetiştirildiğini, 16-20 Mayıs tarihleri
arasında ise yenilebilir hale geldiğini söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 12:50:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?