4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İnşaat 2009 Fuarı açıldı

İnşaat sektörünü Adana'da buluşturan İnşaat 2009 Fuarı açıldı.

Türkiye, Çin, Almanya, Kuveyt, İtalya, ABD, Japonya, Belçika, Hollanda ve Norveç olmak üzere 10 ülkeden 150 firmanın katıldığı İnşaat 2009 Fuarı, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde bugün kapılarını açtı. Sektör temsilcilerini Adana'da buluşturan ve 15 Şubat Pazar gününe kadar devam edecek fuara, yurt içinden ve yurt dışından Irak, İran, Gürcistan, Suriye, Ürdün, Sırbistan ve Rusya olmak üzere 50 bin ziyaretçi bekleniyor.

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün son yıllarda Türkiye'nin parlayan yıldızı olduğunu ve diğer sektörlerin lokomotifi görevini üstlendiğini ifade etti.
Bugün dünyada bir finansal kriz yaşandığını belirten Babacan, "Bu finansal sıkıntıdan tüm dünya ülkeleri nasıl çıkarızın hesabını yaparken bugün Adana'da şenlik havasında bu fuarın kapısını açmış olması hepimizi heyecanlandırmıştır" dedi.

29 Mart 2009'da yapılacak yerel seçimler öncesi artan kaçak yapılaşmaya da dikkat çeken Babacan, "Yerel seçimler öncesi kentimize baktığımızda gözden ırak mahallelerde özellikle inşaat malzemesi satışlarında ciddi bir hareketlilik gözlenmektedir. Bu hareketliliğin önemli nedenlerinden birisi imar uygulamalarını denetlemekle görevli ilçe belediyelerinin bu inşaatlara, ruhsatsız, plansız, projesiz ve ileride çok ciddi sıkıntılar doğurabilecek, insan yaşamını doğrudan etkileyebilecek birtakım çirkin yapılaşmalara, yanlış projelerin yapımına şu anda Adana'mızın kenar mahallerinde tabiri caizse göz yumulmaktadır. Bunlar hem kentin dokusunu ciddi derecede bozmakta, hem alt yapı yetersizliğini biraz daha gündeme getirmekte ve seçim sonrası bu yapılaşmadan sorumlu kurum, kuruluşları hep birlikte arama zorunluluğunu önümüze getirmektedir. Bunun vebali çok büyüktür. Bu son derece yanlış bir hadisedir. Bugünden itibaren ilçe belediyelerinin görevlerini yerine getirmeleri; plansız, projesiz, denetimsiz
yapılaşmaya göz yummaları gerekmektedir" diye konuştu.


"Aklın yolu birdir" diyen Babacan, şunları kaydetti:  "Biz yerel seçimler öncesi inşaat malzemesi satıcılarının bu kazandığı harekete karşı bir söylem içerisinde değiliz. Bunun bir yolu vardır. Yerel yönetimler sosyal devlet anlayışı çerçevesinde vatandaşı kaçak yapılaşmadan uzaklaştıracak tedbirleri çok kolaylıkla alabilirler. Bunun da yolu kenar mahallelerde bu fakir-fukara vatandaşın başını sokacak bir ev edinme duygusunun önünü açmaktır. Harçlar biraz daha minimum seviyede uygulanabilir. Zaten son çıkan, uygulamadaki yasalara göre 200 metrekareden daha küçük kişisel konut edinmek isteyen vatandaşlar için herhangi bir denetim zorunluluğu yoktur. Belediyelerimiz tarafından vatandaşımıza yardımcı olunabilir. Birtakım devlet imkanları onların emirlerine amade edilirse, bu kaçak yapılaşmadan vatandaş uzaklaşmış olacaktır. Daha düzgün, projesi olan, denetimden uzak olmayan çok daha kentin dokusuna yakışacak konutları yapmamız mümkün olacaktır ve inşaat sektörü de biraz daha hareket kazanacaktır."

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) Başkanı Ahmet Coşkun da, kriz dönemlerinde bu tip fuarlara ilginin azaldığına işaret ederek, "Ancak asıl olan böyle zamanlarda bu tip organizasyonları iyi değerlendirmek gerekiyor. Geçen hafta İstanbul'da tekstil fuarı düzenlendi. Çok firma iptal ettirdi rezervasyonlarını, ancak kalan firmalar çok memnun oldu. Çünkü insanlar bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar. Bağlantılar yapmak için Türkiye'ye gelmiş yabancılar vardı. Biz de bu fuarda bir katılımcıydık, bundan önceki fuarlarda çok katılımcı olduğundan biz istifade edememiştik. Bu fuardan da çok iyi neticeler alınacağına inanıyorum. İnşaat sektörü Türkiye açısından çok önemli bir sektördür. Şu anda dünyanın en büyük inşaat devleri arasında 22 Türk firması var. Dünyada 3.'lüğe ulaştık. Bu sektörümüzün çok daha iyi yerlere gideceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş ise, ihracatın önemine dikkat çekerek, "Bizim neslin bir korkusu var; yurt dışına açılmak. Ancak biz bu cesareti çocuklarımıza vereceğiz. Çocuklarımız yurt dışına açılacak, gerekirse yurt dışında yatırımlar yapacak" şeklinde konuştu.

Törende son olarak kürsüye gelen Adana Vali Vekili Fikret Deniz de, "Uygar olmayı kabul ettiysek büyük bir yükümlülüğün altına girmiş oluyoruz. Rekabeti, yarışı, müsabakayı kabul etmiş oluyoruz. Hedefimiz büyük, çağdaş Türkiye. Dünya ülkeleriyle yarışmak bizim için mecburiyet. İnanıyorum ki Adana ve Türkiye, Büyük Atatürk'ün gösterdiği muassır medeniyet seviyesine ulaşmak için bu yolda devam edecek" dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, daha sonra hep birlikte fuarı gezdi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 23:34:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?