4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İnşaat 2009 Fuarı yarın açılıyor

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, yarın açılacak İnşaat 2009 Fuarı’nın, Adana’nın fuarcılık alanında sağladığı aşamanın önemli bir göstergesi olduğunu bildirdi.

Adana İnşaat 2009 Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, İş ve İnşaat Makineleri Fuarı ile IHS 2009 Adana Isıtma, Havalandırma, Soğutma, Doğalgaz Teknolojisi, Tesisat ve Yalıtım Fuarı'nın eşzamanlı olarak 12-15 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirileceğini kaydeden Baş, inşaat sektörünün ekonomik yapı içerisinde hemen her ülkede ayrı bir yeri ve önemi bulunduğunu söyledi. Baş, “Yüzlerce çeşit mal ve hizmet üretimi ile olan doğrudan bağlantısı ve yoğun iş gücü kullanımı ve sosyo-ekonomik refah düzeyine olan katkısı, bu sektörün her ülke içerisinde önemli yere sahip olduğunu göstermektedir. Sektör işte bu yüzden ekonominin lokomotif sektörü sayılmaktadır” dedi.

Ekonomilerin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün yarattığı istihdam, para hacmi ve döviz girdisi ile ülkemizin de en önemli sektörlerinden biri durumunda olduğunu kaydeden Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tespitimizi rakamlarla ifade edecek olursak, inşaat sektörünün gayri safi milli hasıla içerisindeki direkt payı yüzde 6, endirekt payı ise yüzde 33’tür. Sektörün istihdama olan katkısı ise yüzde 15 dolaylarındadır. İnşaat sektörü yaklaşık 200 farklı ve alt sektörü harekete geçirme gücüne sahiptir. Yaklaşık bin ürünün kulanım alanını yaratmaktadır. Gerekli destek sağlandığında 3-4 milyar dolarlık ihracat geliri sağlayabilmektedir. İnşaat sektörü, Türkiye’nin yıllardır temel sorunlarından birisi olan istihdam yaratma konusundaki performansıyla da ön plana çıkmaktadır.

Sektördeki potansiyel tam olarak harekete geçirildiğinde ülkemizde yaklaşık 2 milyon 500 bin kişiye iş imkanı yaratabilmek mümkündür. Ülkemizin kanayan yaralarından en önemlisi olan istihdam sorunu bakımından, inşaat sektörünün diğer sektörleri geride bıraktığı görülmektedir. Bu anlamda inşaat sektöründe bekleyen yatırım projeleri için ekonomik kaynaklarda yaratılacak her artış, ekonomiye yüksek katma değer olarak geri dönecektir."

ATO Başkanı Şaban Baş, açıklamasında şu görüşlere de yer verdi:
“Adana Ticaret Odası olarak yaklaşık 4 yıl önce hayata geçirdiğimiz Çukurova Sanayi ve Ticaret Fuarı, bugünkü durumu ve konumu ile kentimizin büyük bir eksiğini gidermiştir. Fuar çalışmalarına başladığımız dönemde en büyük hedefimizin, Adana’yı her ay değişik sektörlerde fuarların düzenlenebileceği bir platforma dönüştürmek olduğunu belirtmiştik. Nitekim geldiğimiz noktaya bakıldığında, hayal gibi gelen hedefin gerçekleştiğini görmek mümkün. Hatta, hedefin aşıldığını bile söyleyebiliriz. Adana, sektörel fuarlarla birlikte bölgemizin fuar merkezi olma yolunda çok önemli mesafe almıştır. Bu başarı, sadece Adana Ticaret Odası’nın değil, tüm Adana’nındır.”

Baş açıklamasında, TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılışı yapılacak olan Adana İnşaat 2009 (Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, İş ve İnşaat Makineleri Fuarı) ile IHS 2009 Fuarlarına (Adana Isıtma Havalandırma, Soğutma, Doğalgaz Teknolojileri, Tesisat ve Yalıtım Fuarı) sektörde faaliyet gösteren tüm kişi, kurum ve kuruluşları davet etti.

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 10:26:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?