1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

İnşaat mühendisliği çalıştayı başladı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana, Hatay, Gaziantep, Mersin ve Konya şubelerinin katılımıyla 2 gün sürecek olan İnşaat Mühendisliği Çalıştayı Adana’da başladı.

Adana Sanayi Odası toplantı salonundaki çalıştayın açılışında konuşan İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, bu çalıştayda mesleklerine dair konuları tartışmaya, sorunları tespit etmeye, uygulanabilir akılcı çözümler üretmeye çalışacaklarını ifade etti. Yaşamın baş döndürücü hızının mesleki alanlara da yansıdığını, mesleki alanlarda yeni sorun ve kavramlarla karşılaşıldığını belirten İMO Başkanı Abdullah Bakır şöyle konuştu:

"Mesleki alanlarımızı düzenleyen yasa ve yönetmeliklerin güncellenmesi nasıl bir ihtiyaçsa, mesleki bilgilerin, uygulama esaslarının çağdaş gereklere uygun hale getirilmesi de aynı derecede ihtiyaçtır. İnşaat Mühendisliği Çalıştayı, işte bu ihtiyacı karşılayacak, bu anlamda, durağanlığa, ezbere, çözümsüzlüğe bir itiraz anlamı taşıyacaktır. Mesleğimizin sorunları ve çözüm önerileri tartışılacak, mevcut mevzuat gözden geçirilecek, yasa ve yönetmeliklere dönük alternatifler dile getirilecektir. Sorunlarımızın olduğu ve çözülemediği oranda da artarak geleceğe aktarıldığı tartışılmaz bir gerçektir. Sorunları yaşayanların konuşmadığı, çözüm üretmediği bir süreçten sağlıklı, uygulanabilir kararlarla ayrılmak mümkün değildir."

"1930’LU YILLARDAKİ YASALAR DEĞİŞTİRİLMELİ"

1930’lu yıllardan kalma yasa ve yönetmeliklerle bugün mühendislik alanlarının çalışmalarını gerçekleştirmeyeceğini ifade eden Bakır, şöyle devam etti:

"Çıkartıldığı günden bu yana 20 kez değiştirilen Kamu İhale Kanunu ile, adaletli bir ihale sistemi kurulabilir mi ve bu sistemin meşru, etik olduğu söylenebilir mi? Yerel yönetimlerin çalışmalarını düzenleyen yasaların, imar yasasının, yapı denetim yasasının günün gereklerini yerine getirdiğini kim iddia edebilir? Deprem coğrafyasında bulunan ülkemizde, siyasi iktidarın deprem önlemleri yerine, özünde bir kentsel değerlerin talan edilmesi olan kentsel dönüşüm projelerini gündeme getirmesinin anlamı nedir? Büyük ayrıcalıklara sahip olan, denetimden, vergiden muaf tutulan ve en büyük devlet şirketi haline gelen TOKİ, sektörümüzdeki dengeleri alt üst etmemiş olmasına ne denir?"

"MÜHENDİSLER YOKSULLUK SINIRINDA ÜCRET ALIYOR"

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, mesleki niteliği yükseltmeye, meslekte yetkinleşmeye dönük çabaların yasa engeli ile karşılamasının kabul edilemeyeceğini kaydederek, "Asla kabul edilemeyecek konulardan biri de, meslektaşlarımızın, kamu kesiminde, özel kesimde, yapı denetim firmalarında yoksulluk sınırının altında bir ücretle çalıştırılması değil midir? Kamu kesiminde güvencesizlik dalga, dalga yayılırken, meslektaşlarımızın 4-B kapsamında güvencesizleştirilmesi, inşaat mühendisliğinin itibarsızlaştırılmasına yol açmaz mı? Siyasi iktidar eliyle yeniden tanzim edilen toplumsal yaşamın asli unsuru ve mağduru olan inşaat mühendisleri olarak bilimsel, akademik etkinlikler zemininde söz söylemeye, fikir üretmeye, ürettiklerimizi yaşama geçirmeye, sözlerimizin arkasında durmaya devam edeceğiz. Bizler, ülkemizin talan edilmesine, mesleğimizle, mesleki alanlarımızla sık oynamasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Adana, Hatay, Gaziantep, Mersin ve Konya şubeleri ile Ankara, İstanbul şube yöneticileri ve akademisyenlerin de katıldığı 2 gün sürecek İnşaat Mühendisliği Çalıştayında 4 oturum yapılacak.

Çalıştay yarın yapılacak 2 oturumla sona erecek

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2011 Cumartesi 13:03:01
Güncelleme :5 Şubat 2011 Cumartesi 13:29:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?