2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

İnsan hakları savuncusu dolandırıcı

Adana'da, çeşitli ülkelerde iş vaadiyle vize işlemleri için 359 kişiden kişi başına 200-400 YTL para toplayan organize suç örgütünün benzer yöntemle yaklaşık bin 800 kişiyi dolandırdığı ortaya çıktı. Dolandırıcılık suçundan aranan zanlının "The National Organization for The Defence of The Human Rights" adlı bir insan hakları derneğine üye olduğu belirlendi.

Edinilen bilgiye göre, yurt dışında iş vaadiyle dolandırılan 187 kişinin şikayeti üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı. Dolandırıcılık olayını gerçekleştiren firmanın bürosunda arama yapan polis, 359 kişiye ait pasaport ele geçirdi. Ekipler, Emniyet Müdürlüğü'ne başvuran mağdurlara, ifadeleri alındıktan sonra pasaportlarını teslim etmeye başladı. Polis ekipleri, iki gün içinde 230 kişinin ifadesini alarak işlem başlattı.

Firma yetkilisi olarak kendisini tanıtan ve yurt dışında çalışmak için başvuran kişilerle birebir görüştüğü belirlenen Zeki İ.'nin, bu kişilerden 200-400 YTL arasında değişen ücretler talep ettiği öğrenildi. Yaklaşık bir ay önce gelen şikayet üzerine Zeki İ.'nin incelemeye alındığı, ifadesine başvurulduktan sonra suç unsurlarının oluşmaması nedeniyle hakkında işlem yapılmadığı belirlendi. Zeki İ.'nin, merkez Seyhan ilçesi Baraj Yolu'nda açtığı ofisine gelenlere, Macaristan, Azerbaycan, Ukrayna, İsrail gibi ülkelerde iş bulacaklarını belirterek, gitmek isteyen vatandaşlarla sözleşme imzaladığı da tespit edildi. Zeki İ.'nin liderliğini yaptığı organize suç örgütünün başka illerde de bağlantılı olduğu, şu ana kadar yaklaşık bin 800 kişiyle bu şekilde sözleşme yapıldığı belirlendi.

Romanya ve Türkiye vatandaşı olan, Romanya'da da ticari faaliyetler yürüttüğü belirlenen Zeki İ.'nin ayrıca "The National Organization for The Defence of The Human Rights" adlı bir insan hakları derneğine üye olduğu ve insan hakları savunucu olduğuna dair kimlik taşıdığı belirlendi.

Polis, Zeki İ., akrabası Ömer İ. ve organize suç örgütünün diğer üyelerinin yakalanması için soruşturmayı geniş kapsamlı olarak sürdürüyor.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 17:14:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?