4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Irak, Çatalan suyuna talip

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Irak'tan bir firmanın şişelenen Çatalan içme suyuna günlük 250 ton talip olduğunu söyledi.

Durak, Çukurova Gıda, Plastik ve Kauçuk, Ambalaj 2009 Fuarı'nda ASKİ'nin açtığı standda yaptığı açıklamada, Çatalan içme suyunu alabilmek için Arap ülkelerinin sırada olduğunu ancak engeller nedeniyle ruhsatın hala verilmediğini iddia etti.

Durak, "Fabrika tamam, ruhsat engeline devam. Alan razı satan razı, neden ruhsatımızı vermiyorsunuz?" dedi. Durak, Çatalan içme suyunun 100 yılın projesi olduğunu, Avrupa Kalite Ödülü aldığını ve şehrin bütün çeşmelerinden akan Çatalan içme suyunu şişeleyip yurt dışına, özellikle Arap ülkelerine ihraç edeceklerini, ancak engellemelerle karşılaştıklarını ileri sürerek, "Saatte 8 bin su şişeleme kapasiteli tesisleri gezdikten sonra fuardaki stanta gelen Irak, Ürdün ve Suriyeli alıcılar Çatalan suyu siparişi verdiler. Suyumuz kaliteli, kapasite yeterli, alıcılar hazır, ancak Sağlık Bakanlığı halen ruhsat vermeyi engelliyor" diye konuştu.

Durak, 100 milyon dolar iç ve dış kredi kaynaklı kredi ile yapılan Çatalan suyunun Adana'nın su ihtiyacını uzun yıllar karşılayacağını ifade ederek, "Çatalan, İzmit'in su projesinin 25'te birine mal olan, mühendislik harikası bir projedir" dedi. Durak, Irak'tan bir firmanın günde en az 20 TIR suya talip olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Ne acıdır ki su ihracatımız hükümet tarafından engelleniyor. Saatte 8 bin şişeleme kapasiteli fabrikayı bitirdik. 'Ruhsatı yok, satamazsınız' diyorlar. Irak'tan gelen firma temsilcileri burada. İşte talep yazıları. Her gün 20 TIR su için anlaşmaya geldiler. Su ihraç edilecek, Adana'ya döviz gelecek, ASKİ'nin gelirleri artacak, su fiyatları düşecek. Bu da Durak'ın itibarını artıracak. Bunu engellemek için maalesef ruhsat işlemlerini başlatan Sağlık İl Müdürü'nü görevden alıyorlar. Yerine gelen müdür deruhsat işlemlerini geciktiriyor. Ancak halkın gücü karşısında duramayacaklar. Metronun elektriğini kestiler, çalışıyor. Oğluma ait Çukurova Televizyonu'nu kapattılar, açtık. Daha önce de engelleri aştık, bunu da aşacağız. Beni 20 yıldır yıpratamadılar. Çünkü halkın gücü karşısında duramazlar. Bütün engellemelere rağmen halkın gücüyle bunu da ortadan kaldıracağız."
Durak, Çatalan içme suyunun denize döküldüğünü, arıtılmış fazla suyun da bulunduğunu, kendilerinin bunları dövize çevirmek ve Adanalının içtiği suyu daha ucuza satmaya çalıştıklarını belirterek, "Arap ülkelerine su satıp petrol alacağız" diye konuştu.

Iraklı Sara İnternational Genel Müdürü Veysel Cengiz ise, uzun yıllardan beri Ortadoğu ülkeleri ile çalıştığını söyleyerek, "Çatalan suyunun şişeleneceğini duyunca Bağdat'tan heyet geldi. Heyetle fabrikayı gezdik, çok beğendiler, suya hayran kaldılar. Sadece ben günde en az 10 TIR su satabileceğim. Iraklıların içtiği su, Çatalan suyunun 10'da bir kalitesinde değil. Bana imkan versinler Çatalan suyunun ihtiyaç fazlasının tamamını satarım. Bir TIR ortalama 25 ton alıyor. Günlük Adana'dan Irak'a 250 ton su ihraç edilmiş olacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2009 Cuma 16:39:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?