30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Irak'tan ölen işçiler için tazminat

Adana'dan havalandıktan sonra Bağdat'ta düşen uçakta hayatlarını kaybeden 34 yolcudan, işçi olarak çalışmaya gidenler için Irak hükümetinin, kişi başına 10 bin dolar tazminat ödemesi gerektiği bildirildi.

ABD'nin askeri müdahalesinin ardından yeniden inşa edilmeye başlanan Irak'a işçi götüren, ABD'li işverenin son işçi ihalesini kazanan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir firmanın sahibi, işlemleri, riskler ve çalışma koşullarını dikkate alarak yaptıklarını belirtti.

Firma sahibi, Irak'ta, günde 12 saat mesai, haftada bir gün izin kullanan işçilerin tüm barınma ve gıda giderleri ile ulaşımının temin edildiğini bildirdi.

Irak'a sadece Moldova uçaklarının gittiğini, bu yüzden seçeneklerinin bulunmadığını söyleyen firma sahibi, "içine koltuk monte edilen bu uçaklarda, firma sahipleri de seyahat ediyor. Bu uçaklar için her sefer karşılığında, 20-30 bin dolar arasında ücret ödüyoruz" dedi.

Ölüm korkusuna rağmen, Irak'a işçi olarak gitme talebinin oldukça fazla olduğunu, binlerce kişinin Irak'a gitmek için sırada beklediğini ifade eden firma sahibi, şunları kaydetti:

"Irak'a işçi götürülmeye başlandığı 2 yıl öncesinde ücretler oldukça yüksekti. Ancak aradan geçen sürede önce Filipinler'den, ardından Hindistan'dan ucuz iş gücü akını, ücretlerde taban yaptırmaya devam ediyor. Filipinliler ve Hindistanlılar şu anda 350-400 dolar aylık ücretle Irak'ta ABD'lilerin işlerinde görev alıyor."

İhaleyi alan firmanın, masraflarını çıktıktan sonra işçi ücretini belirlediğini söyleyen firma sahibi, şöyle devam etti:

"Türk işçiler şu anda kalifiye olmamaları halinde 300-600, kalifiye eleman olduklarında 800 dolar, tercüman ya da sorumlu olduklarında ise bin-bin 500 dolar civarında ücret alıyorlar."

iha
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2007 Perşembe 13:52:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?