4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İran sinemasına özel bölüm

Adana'da 8-16 Haziran 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 16. Altın Koza Film Festivali kapsamında İran Sineması'na özel bir bölüm ayrıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Koza Film Festivali'nin 'Gösterim Bölümü' kapsamında yer alan başlıklardan biri de 'İran Sineması'. Bir hafta boyunca 9 sinema salonunda yaklaşık 190 filmin izleyicilerle buluşacağı festival, son yıllarda uluslararası festivallerde kazandıkları başarılarla dikkat çeken İran yeni dalga sinemacılarının önemli filmlerini sinemaseverlerle buluşturacak.

İran Sineması özel bölümünde gösterilecek filmler şunlar:

"Ayna": Jader Panahi'nin yönetmenliğini üstlendiği, 1997 yapımı Ayna, Locarno Uluslararsı Film Festivali'nin Altın Leopar, İstanbul Uluslararası Film Festivali'nden Altın Lale, Singapur Uluslararası Film Festivali'nden Gümüş Ekran Ödüllerini de kazanan bol ödüllü bir yapım.

"Cuma": Cannes Film Festivali`nde Altın Kamera Ödülü alan filmin yönetmeni Abbas Kiarostami`nin asistanı Hasan Yektapanah. Cuma, İran`da tutunmaya çalışan Afganlı bir gencin kendini ifade etme çabasını anlatıyor.

"Gizli Oy": Babak Payami`nin 2001 tarihli filmi Gizli Oy, seçim günü uzak bir adadaki oyları toplamak için yola koyulan bir kadın seçim memurunun başından geçenlere odaklanıyor. Film, Londra Film Festivali - Fipresci Ödülü başta olmak üzere, Newport Uluslararası Film Festivali Jüri Özel Ödülü, Rotterdam Uluslararası Film Festivali Mansiyon, Sao Paulo Uluslararası Film Festivali Jüri Özel Ödülü, Venedik Film Festivali Netpac Ödülü, OCIC Ödülü, Pasinetti Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödüllerinin de sahibi.

"Yakın Plan": İran sinemasının önemli temsilcilerinden biri olan Abbas Kiarostami, Yakın Plan'da ünlü yönetmen Mohsen Makhmalbaf olduğunu iddia ederek Tahranlı zengin bir aileyle ilişki kuran ve yeni filmini onların evinde çekmek istediğini söyleyen bir adamın gerçek öyküsünü anlatıyor. Docu-drama tarzında çekilen film, İstanbul Uluslararası Film Festivali Fipresci Ödülü ve Yeni Sinema Montrel Festivali Quebec Film Eleştirmenleri Ödülü'nün de sahibi.

"Cennetin Çocukları": İran sinemasının dikkat çekici yönetmenlerinden Majid Majidi'nin eserinde, yoksul bir aileye sahip iki kardeşin aynı çift ayakkabıyı paylaşmasının öyküsü anlatılıyor. Film, 1999 yılı 'En İyi Yabancı Film Oscar'ı ve Montreal Film Festivali Fipresci ve Ekümenik Jüri ödüllerinin sahibi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 12:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?