4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İş dünyası bankacılara dert anlattı

Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu'nun (DASİFED) düzenlediği toplantıda bir araya gelen reel sektör ve bankacılık sektörü temsilcileri, küresel kriz ortamında yaşanan sorunlara çözüm aradı. İş dünyası temsilcilerinin, krediler konusunda yaşanan sıkıntıları aktardığı toplantıda, bankacılar da beklentilerini iletti.

DASİFED Başkanı Süleyman Onatça başkanlığında ve Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya iş dünyasını temsilen federasyona bağlı Adana, Mersin ve Hatay sanayici ve işadamları derneklerinin başkan ve yöneticileri katıldı. Toplantıda bankacılık sektöründen de Merkez, Ziraat, Garanti, Vakıflar, Denizbank, Fortis, Halk Bankası, Akbank, Finansbank ve ING bankalarının bölge müdürleri ve yöneticileri ile Kredi Garanti Fonu yetkilileri yer aldı.

Toplantının açılışında konuşan Onatça, kriz döneminde bankalar ve iş dünyası arasında yanlış ve eksik anlaşılmaların yaşandığını, bunu gidermek ve krizden elbirliğiyle çıkmak için her iki kesimi bir araya getirdiklerini söyledi. İş dünyası olarak Doğu Akdeniz'in potansiyeline güvendiklerini belirten Onatça, "Türkiye'de ilk biz krizi atlatırız. Banka müdürlerinin de böyle düşünmesini istiyoruz. İş dünyasına yardımcı olmalarını bekliyoruz" dedi.

Ekonomideki büyük sıkıntıların gündem dışına itilmemesi gerektiğinin altını çizen Onatça, "Bizim ve tüketicinin acil çözüm talepleri dikkate alınmalı. Gündem belirli konularla işgal edilip, diğer büyük sorunlar 'yok' sayılmamalı" diye konuştu.

Toplantıda daha sonra bölge sanayici ve işadamları derneklerinin yöneticileri, üyelerinden gelen ve bankalarla ilgili problemleri aktardı. Dernek yöneticilerinin dile getirdikleri sıkıntılar arasında; vadesi gelmemiş kredilerin geri çağrılması, yeni kredilerin onayında sorun çıkarılması ve teminatların artırılma talepleri öne çıktı. İş dünyası temsilcileri, bankalardan daha anlayışlı olmalarını, zor günlerde firmalara destek çıkmalarını, sorunların diyalog yoluyla çözülmesini istedi.

Banka yöneticileri ise, kredi geri çağırmaların istisna düzeyinde kaldığını, tüm bankaların kredi vermeyi sürdüğünü söyledi. Bankacılar, "Bankalar şu dönemde kredi verirken çok dikkatli davranmak, şirketlerin bilançolarını dikkate alıp titiz hareket etmek zorunda" şeklinde konuştu.

Banka yöneticileri, iş dünyasına şu önerilerde bulundu: "Bilançolarınızı önemseyin. Bütün işlemlerinizi kayıt içine alın. Kriz döneminde kar dağıtımı yapmayın, sermayenizi artırın. Devre faizlerinizi mutlaka ödeyin. Verimliliğe yüklenin, teknolojiye yatırım yapın. Meslek odalarınızın paralarının bankalar aracılığıyla size kredi olarak aktarılmasında ısrarcı olun."

iha
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2009 Pazartesi 11:36:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?