4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası başladı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, iş sağlığı ve güvenliği politikalarının gözden geçirilmesini istedi.

MMO Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, yaptığı yazılı açıklamada, 8-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle kimi etkinliklerle ele alınacak olan iş sağlığı ve güvenliği politikalarının kapsamlı bir biçimde gözden geçirilmesine gereksinim duyulduğunu belirtti. Atıcı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Türkiye'deki iş sağlığı ve güvenliği politikalarıyla ilgili sorunlar; 4857 sayılı İş Yasası, Çalışma Yaşamı Mevzuatı'nın bütün çalışma alanlarını kapsamaması, işveren kesiminin konuya gereken özeni göstermemesi, iş güvencesinin azalması, çalışma koşullarının ağır olması, özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırmanın yaygınlaşması, sosyal güvenceden yoksun kayıt dışı işçilikten kaynaklanmaktadır. Danıştay kararlarına karşın "İş Güvenliği Mühendisliği" ile teknik elemanlar aynı düzeyde değerlendirilmekte, İş Yasası başlıca sanayi ve ticaret işlerini kapsamına almakta, tarım sektörünün tamamı, hizmet sektörünün bir bölümü ile KOBİ'lerin büyük bir bölümü kapsam dışında bırakılmaktadır. İş sağlığı ile ilgili yasal düzenlemelere göre 50'den az sayıda işçinin bulunduğu iş yerlerinde sağlık birimi oluşturulması zorunlu değildir. "İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu" 50 ve daha çok sayıda işçinin çalıştığı iş yerleri için öngörülmüştür. Yani Türkiye'deki toplam iş yerlerinin ancak yüzde 1,5'inde iş sağlığı ve güvenliği politikaları uygulanmakta, müfettiş kadrolarının sayısal yetersizliğinden dolayı işyerleri yeterince denetlenememektedir. Bu nedenlerden ötürü her yıl 80 bin civarında iş kazası gerçekleşmekte, iş yerlerinin her yıl ancak yüzde 5'e yakını denetlenebilmekte, iş kazalarının yüzde 61'i 1-50 işçi çalıştıran işletmelerde yaşanmakta ve kayıtlara giremeyen meslek hastalıklarının üzerine gidilememektedir."

Ayrıca yapılan son düzenlemelerle iş yeri hekimi, mühendis, teknik eleman, hemşire ve diğer sağlık personeline verilecek eğitim hizmetlerinin dışarıdan satın alınması yoluyla bu hizmetlerin danışmanlık hüviyetine büründürüldüğünü kaydeden Başkan Atıcı, bununla iş sağlığı ve güvenliği alanının piyasalaşmasının önünün açıldığına dikkat çekti.

Atıcı, "Bu gerçeklerden hareketle, 4857 sayılı İş Yasası ve İş Mevzuatı, ekseni insan olan çağdaş bir yapıya kavuşturulmalı, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler uluslararası sözleşme, standart ve normlar dikkate alarak yenilenmeli, "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı Taslağı" Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, sendikalar ve üniversitelerin görüşleri alınarak yeniden düzenlenmelidir" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 11:35:00
Güncelleme :9 Mayıs 2009 Cumartesi 16:15:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?